Az ajtókat megfigyelni szigorúan tilos!

2019.08.07. 11:30

A tapasztalatok szerint azok, akiktől tartani lehet, pontosan tudják, ha egy kamera nem valódi

Magánterületen gond nélkül lehet biztonsági kamerát üzemeltetni, közösségi terek, társasházak esetében számos szabály van.

Budai Dávid

Dr. Beliznay Pálné lakásszövetkezeti elnök a 14 emeletesben felszerelt kamerát mutatja Fotó: HB

Aki szeretné megóvni az értékeit, bátran telepíthet kamerákat a lakásába, egészen más a helyzet azonban akkor, ha valaki az ingatlanát kívülről szeretné megfi gyeltetni. Ilyenkor a kamera látószöge nem fordulhat közterületre, nem nézhet be a szomszédhoz, csak a magánterületet pásztázhatja. Ha valaki vét a szabály ellen, szabálysértést követ el, és akár több százezer forintos bírságot is fi zethet. Egy magánház esetében fontos, hogy a kamera ne lásson a kerten kívülre, egy társasház esetében azonban nehezebb megfelelni a jogszabálynak. Ahhoz, hogy egy közösség kamerákat szereltethessen fel a lépcsőházban, a lakók kétharmadának a hozzájárulása szükséges, és a döntést fel kell tüntetni a társasház szervezeti és működési szabályzatában.

Szerződés

A közös képviselő csak az erre a jogszabályban meghatározott jogosultsággal rendelkező céggel köthet szerződést. Azt, hogy a házban kamerarendszer van, jól látható piktogramokkal kell jelezni, így aki belép a lépcsőházba, automatikusan elfogadja, hogy róla felvétel készül. Azonban nincs miért aggódni, nagyon szigorúak a szabályok. A társasházban kamerarendszert üzemeltetni az emberi élet, a testi épség, a személyi szabadság védelme érdekében, illetve jogsértő cselekmények megelőzése és bizonyítása érdekében lehet, valamint a társasházi közös tulajdonban álló vagyontárgyak védelmében. A felvételeket csak annak a cégnek a munkatársa nézheti meg, akivel szerződésben áll a ház, de ő is csak akkor, ha bűncselekmény történt. – Sok lakó azt hiszi, a kamerákkal megfigyelhető a másik lakó, és például kiváló eszköz arra, hogy kiderüljön, ki az, aki rendszeresen a kuka mellé rak valami nemkívánatos dolgot. A kamerát ilyesmire nem lehet használni – hangsúlyozza dr. Beliznay Pálné, a Bem Lakásszövetkezet elnöke.

Dr. Beliznay Pálné lakásszövetkezeti elnök a 14 emeletesben felszerelt kamerát mutatja Fotó: HB

Feltételek, tapasztalat

A felvételeket társasház esetében a rögzítést követő 15 napig kell tárolni, hogy azok egy bűncselekmény vagy szabálysértés miatt indított eljárásban bizonyítékul felhasználhatók legyenek. A határidő lejártát követően a felvételeket haladéktalanul törölni kell úgy, hogy azokat többé ne lehessen felhasználni. A Bem Lakásszövetkezetnél két – egy körmendi és egy szombathelyi – lépcsőházban is üzemelnek kamerák már lassan két éve. A tapasztalat az, hogy a biztonsági rendszer miatt eleve kevesebb rongálás, bűncselekmény történik, de ha baj van, nagyban megkönnyíti a nyomozást. Feltéve persze, ha a kamera készített képet, mivel a közelmúltban Körmenden egy vihar miatt a rendszer éppen rosszkor hibásodott meg, így nem készültek értékelhető felvételek.

Azóta a hibát elhárították, a kamerák újra mindent látnak. A rendszer üzemeltetése nem olcsó, de amióta megvan, jóval kevesebb a rongálás, ezért egyértelműen kijelenthető, megérte a beruházás, hiszen a közös helyiségek védve vannak. Mi van azonban akkor, ha egy lakó – függetlenül a többiektől – a saját lakását szeretné megfigyeltetni, nem a közösségi tereket és nem a lépcsőház ajtaját, hanem a sajátját. A jogszabály szerint erre nincs mód, ugyanis a kamerák csak a közös tulajdonban álló épületrészek, helyiségek és területek megfigyelését szolgálhatják, így azok nem irányulhatnak a külön tulajdonban álló lakások bejáratára, sőt még a közös helyiségek (pincék, tárolók) nyílászáróira sem.

Persze az egész jogi hercehurca megelőzhető, ha álkamerát használunk. Elsőre ugyan értelmetlennek tűnik, pedig nem az, hiszen a biztonsági kamerák egyik legnagyobb haszna, hogy elrettentő erővel bírnak. Ha egy elkövetőnek választania kell egy bekamerázott és egy kamera nélküli célpont között, akkor jó eséllyel a kameramentes célpontot választja. Miután pedig a jogi védelem a képmásra, a képfelvételre vonatkozik, egy olyan eszközre, amely nem készít képet – hiába hasonlít megtévesztésig egy kamerára – a szabályozás nem terjed ki. Így bátran telepíthető, mindössze pár ezer forintból megvan. A szövetkezet elnöke szerint viszont az álkamerákkal pont az a baj, hogy akiktől tartani lehet, azok nagyon is tudják, hogy egy kamera valódi vagy sem. Valódi kamerarendszert is csak oda érdemes telepíteni, ahol a közbiztonság miatt indokolt, illetve ahol a be- és kilépők mozgását folyamatosan lehet kontrollálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában