ajánló

2019.08.24. 07:00

Az én karneválom – Kulináris élvezetek, végre már nem csak a többségnek

Tersztyánszky Krisztina

A karnevál, ahogy a legtöbb nagyrendezvény, ahol hosszabb időt töltünk, nagy mértékben az evésről-ivásról szól. A sétálgatásban, nézelődésben hamar megéhezik az ember, és a legtöbben ilyenkor könnyebben ki is nyitjuk a pénztárcánkat.

Az első nap esti és a tegnapi séta alapján a huszadik karnevál gasztronómiai kínálatában nem igazán találunk olyan kulináris élményt, amivel korábban ne találkoztunk volna. Ez bizonyos szempontból nem is baj, hisz bizonyára sokan már alig várják, hogy újra falhassák a Mátyás csemegének, Hunyadi batyunak, Gipsy dognak elnevezett fűszeres, húsos, valamilyen tésztafélébe töltött fi nomságokat. Feltűnt, hogy a korábbinál is kevesebb a kiülős-beülős placc, így tényleg csak az rúghat labdába, aki könnyen szállítható, séta közben majszolható finomságokat kínál. A rekorder az idén kétségkívül a kürtőskalács, tőle csak kevéssel marad el a lángos és a különféle lepények.

De vajon jóllakhat-e az a karneválozó, akinek a számára sem a hús, sem a tésztafélék nem jelentenek alternatívát? Ez már kemény dió. Néhány standnál lehet vásárolni valamilyen salátát, a vasalt krumplilángost pedig már eleve vega változatban is kínálják, csupán fűszeres tejföllel, lila hagymával, sajttal, uborkával, csípős paprikával megpakolva. A kürtőskalácsosok közül egy tejmentesként, tojásmentesként hirdeti portékáját. Aki csak a húsra mond nemet, még válogathat a juhtúrós, a sajtos vagy a spenótos lepények meg a rétesek között, s esetleg még lecsót is talál, amit igaz, köretként kínálnak.

Gluténmentes készítmények sütésére viszont a kisméretű mobilkonyhákban nem adottak a feltételek – hallottuk több helyen is. Sokáig úgy láttuk, hogy aki lisztérzékeny, annak csak a tömény, aszalt gyümölcsökből készült kézműves édességek pultjánál érdemes érdeklődnie, ezzel azonban mégsem lehet jóllakni. Ám aki kitartóan keres, az rábukkanhat a jubileumi karnevál legnagyobb gasztronómiai újdonságára, a gluténés laktózmentes food truckra. A gödöllői pár Battyhány téren felállított büfékocsija soha nem látott gluténtartalmú élelmiszert, így nem kell keresztfertőzéstől tartani. Annak ellenére, hogy az alapanyagok nagy részét külföldről hozzák be, nem is túl drága náluk a frissen sült hamburger, hot dog, palacsinta, illetve a „doszka”, a töltött, összecsukott gluténmentes bagett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában