új játékokat is kaptak a gyerekek

2019.08.15. 14:00

Bővítették a bölcsődét Celldömölkön

Az apróságok műsorával ünnepeltek a városi bölcsőde bővítése és fejlesztése című projekt rendezvényén: a 48 férőhelyes intézmény további hét gyermeket befogadó csoportszobával és új eszközökkel bővült.

Vas Népe

Az összefogásnak köszönhetően Bognár Bori és Maár Mira is új játékokkal játszhat

Fotó: Ohr Tibor

– A TOP-os pályázatnak köszönhetően olyan intézményt avathatunk, amely még korszerűbb körülmények között fogadja a „régi motoros” és a leendő bölcsődés gyermekeket – erről beszélt a legkisebbek birodalmában Sulyok Krisztina, a Népjóléti Szolgálat igazgatója. – Ehhez szükség volt egy új épületrész kialakítására, tárgyi eszközök beszerzésére, humán erőforrásra. Kicserélték az elhasználódott eszközöket, és a kapacitásbővítés érdekében fejlesztették a bölcsőde saját konyháját: sütőberendezést, hűtőket, konyhai kisgépeket vásároltak. Egy népszerű áruház újranyitása alkalmából is támogatást nyújtott, amelynek révén – széles körű összefogásnak köszönhetően – a bölcsőde egymillió forint értékben vásárolhatott játékokat.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kitért arra, hogy az első olyan ötéves önkormányzati ciklus végén vagyunk, amelyben a megyei önkormányzat új feladatkört vállalt. Jelentős szerepet töltött be a településfejlesztésben, amelynek teljes keretösszege 21,4 milliárd forint volt, ebből 110 százalékot sikerült ide lehívni, az eddig elnyert 3 milliárdhoz még érkezik jó pár millió forint. A TOP-nak Celldömölk is kedvezményezettje volt, a bölcsőde fejlesztésén kívül még négy projekt előttük áll.

Ágh Péter országgyűlési képviselő, aki a Vas megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztosként is részt vett az előkészítő folyamatokban, elmondta, hogy a bölcsődei fejlesztést hosszú távon szükséges elgondolni, hiszen az is meghatározza a célokat, hogy az idejáró gyerekek milyen városban fognak felnőni, és választják-e majd lakóhelyüknek Celldömölköt. Kiemelte: tavaly a családok éve volt, de a gyerekeket minden évben fókuszban kell tartani, az intézkedések azt támogatják, hogy a fiatalok minél több gyereket merjenek vállalni.

Fehér László, Celldömölk polgármestere a Vas Megyei Közgyűlés tagjaként is folytatott előzetes egyeztetéseket, de nem csak a megyé-

vel való jó kapcsolatot hangsúlyozta, hanem azt is, hogy Celldömölk járási székhely, az intézmény a kistérség 28 települését érintően működik, az egész járásból fogad gyerekeket.

Amint megtudtuk: 1950 óta van bölcsőde Celldömölkön. A most kibővített intézmény 1967 óta áll, 2008-ban újították fel 130 millió forintos beruházással. Most 24 millió forintos pályázati támogatást kaptak hozzá, a forrást pedig a helyi önkormányzat még kiegészítette 12 millió forinttal.

Az összefogásnak köszönhetően Bognár Bori és Maár Mira is új játékokkal játszhat
Fotó: Ohr Tibor

Több celli játszóteret!

A városi bölcsőde bővítését üdvözölte az Otthonunkért Közösen Egyesület is. A civil szervezet közleményében hangsúlyozta, pluszforrásokkal jobb környezetet teremtenének a celldömölki gyerekek számára.

„Az Otthonunkért Közösen Egyesület fontosnak tartja, hogy a celldömölki családok megfelelő körülmények között tudják gyermekeiket nevelni, egy otthonos városban. Minden fejlesztésnek örülünk, amely ezt erősíti. A bölcsődefelújítás kapcsán fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy szükségesnek tartjuk a pluszforrások bevonását is annak érdekében, hogy még jobb környezetet biztosítsunk minden celldömölki gyermek számára” – fogalmaznak szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményükben.

Így folytatják: „Határozott álláspontunk, hogy Celldömölkön átfogó játszótérépítési és -felújítási programra van szükség.” A civil szervezet Celldömölki Párbeszéd címmel indított kérdőíves felmérésére is kitér, ahogy írják: „Az eddigi válaszokból világosan látszik, hogy az itt élők szerint nagyon kevés a méltó helyszín a legkisebbek számára. Az Otthonunkért Közösen Egyesület célja, hogy 2024-ig, a következő önkormányzati ciklus vé gééig minden választókörzetben legyen új, korszerű, a 21. század követelményeinek megfelelő játszótér.

Különösen fontosnak tartjuk ezt Alsóságon és Izsákfán, ahol évtizedes lemaradásokat kell behoznunk” – húzzák alá az egyesület képviselői.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában