A Megye csodája

2019.08.30. 07:00

Csobbanni csábít a Vadása

Ma éjfélig szavazhatnak olvasóink Vas megye hét legszebb természeti csodájáról.

Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet ábécésorrendben. Olvasóink augusztus 8-a és 30-a között szavazhatnak a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A nyomtatott sajtóban megjelent lapokon szavazók között kisorsolunk egy darab két személyre, két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe. Az interneten is lehet szavazni, játékunkat a vaol.hu portálunkon lehet megtalálni. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

Az Őrség egyik nevezetessége a Vadása-tó, amelyet minden évben kirándulók, fürdőzők és horgászok sokasága látogat. A Vadása-völgyben fekszik a tó – pontosabban kettő, a nagyobbik mártózásra csábít. Vizét tavaly le kellett engedni, medrét az iszaptól megszabadítani, ám a strandszezon kezdetére minden helyreállt, időben készen állt a vendégek fogadására.

Az Őrség egyik nevezetessége a horgászokat és a fürdőzőket is vonzza
Fotó: Szendi Péter

A kisebbik tó inkább a horgászokat csalogatja a partjára: keszeg, süllő, ponty, amur, kárász és balin akad itt horogra.

A Vadása-tó mesterséges keletkezésű, 1968-ban kezdték meg az első „kapavágásokat” a helyszínen. A neve eredete a tó hivatalos honlapja szerint onnan ered, hogy a környékén sok róka élt, azok lyukakat ástak a patak mentén, így lett a patak neve vad-ásta, amely egy kicsit átalakult és Vadása lett belőle.

A nagyobbik – méreteit tekintve 200 méter széles, 350 méter hosszú – tó vizét 12 forrás táplálja. Az állóvíz környezetének élővilága sem szegényes: kontyos réce, nagy kócsag, szürke gém, törpegém, vízityúk, szárcsa él partja mentén, úszkál a vízfelszínen. Növényvilágában megjelenik a vízi harmatkása, amely magas, terebélyes, virágbugája elágazó; a nád után az egyik legelterjedtebb vízi pázsitfűféle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában