esemény

2019.08.22. 07:00

Filmklub: klasszikus film, legendás rendező

A Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas rendezőt az általa rendezett Veri az ördög a feleségét című filmszatíra vetítése alkalmából hívta meg a Herényi Kulturális és Sportegyesület. A vasárnap esti eseményre több mint félszázan voltak kíváncsiak.

Simon Ádám

A Herényiek Házában látták vendégül András Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőt (jobb oldalon) Fotó: Unger Tamás

András Ferenc először gyermekkoráról mesélt a Herényiek Házában: már általános iskolában izgő-mozgó diák volt, épp ezért szinte mindig őt kérték fel az iskolai ünnepségekre szereplőnek, versmondónak. Középiskolás korában, az érettségihez közeledve statisztaszerepet kapott az egyik akkor készülő filmben, ekkor döntötte el, hogy filmes, vagy televíziós szakmát választ. Pályája során végül mindkettő területen dolgozhatott: először televíziós volt, így a táncdalénekesek mellett ismeretséget ápolt sok akkori sztárral, Hofi Gézától Illyés Gyuláig. A ranglétrát fokról fokra megmászva először tévérendező-asszisztens, majd adásrendező lett. Ezt követően egy szerencse folytán került a filmgyárba, amely akkor egy zárt közösség volt, a filmes szakma pedig egy exkluzív közegnek számított. Fábri Zoltán, Révész György, Sára Sándor és Máriássy Félix mellett dolgozott, 1969-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója, Makk Károly, Szinetár Miklós és Illés György voltak a tanárai.

Mindig kíváncsi volt, hogyan ünnepelnek az emberek, miképp ülik meg a névnapokat, emellett külön foglalkoztatta az augusztus 20-i ünnep is. Ezek ötvözetéből, valamint saját családi élményeiből merítve alakult ki a Veri az ördög a feleségét című film története és eseménysora. Megjegyezte, hogy a filmalkotás egyik legnehezebb része a szereplőválogatás volt; az idősebb Kajtár Istvánt nagyapjáról mintázta, így ennek megfelelően keresett hozzá színészt.

A Herényiek Házában látták vendégül András Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőt (jobb oldalon) Fotó: Unger Tamás

Több magyar és külföldi színházat végigjárt, míg kialakította a film szereplőgárdáját. Elmesélte, hogy Pásztor Erzsi például meglepettségének adott hangot, amikor felkérte az egyik főszerepre, míg a Vetró elvtárs lányát alakító színészt az utolsó pillanatban, a forgatás előtti héten találta meg.

A filmrendező arról is beszélt, hogy a film nagyon rövid idő, kevesebb mint egy hónap alatt készült Révfülöpön, (ugyanakkor például Vasváron is volt forgatási helyszín).

A szatírát kevés pénzből forgatták, és szinte semmilyen marketinget, támogatást nem élvezett először. Bár a filmgyári munkavetítés sikeres volt, egy ideig nem engedték játszani a mozikban. A fáma szerint a jég akkor tört meg, amikor a gyár igazgatója a balatonőszödi kormányüdülőben mutatta be a filmet, ahol szintén nagy sikert aratott, ezzel megnyerve a zöld utat a mozivászonra.SÁ

Gyermekkora Sümeghez köti

András Ferenc 1942. november 24-én született Budapesten. Gyermekkora a Balaton-felvidékhez, Sümeg városához köti. Apai ágon erdélyi származású. Nagyszülei a 19. század végén költöztek a mai Magyarország területére. Anyai nagyapja, Csiszári János a Monarchia haditengerészeténél szolgált; róla mintázta a Veri az ördög a feleségét egyik főszerepét. Gyerekkora első mozgóképes élményeit Sümegen szerezte.

Később, amikor a fővárosba kerülve már önállóan járt moziba, a korabeli magyar filmsikerek (pl. Mágnás Miska, Liliomfi) mellett az olasz neorealizmus alkotásai hatottak rá nagy erővel.

Alkotásaival számos hazai és nemzetközi filmdíjat nyert el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában