A Hold kedvezőtlenül áll

2019.08.11. 20:00

Hétfőn a csillaghullás tetőpontja várható

Hétfő éjjel várható az augusztusi csillaghullás tetőpontja, célszerű megvárni, míg lenyugszik a Hold és kimenni a városokból, hogy az erős fény ne zavarja az észlelést.

Budai Dávid

Ma éjszaka is érdemes lesz pásztázni az égboltot

Fotó: shutterstock

A Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg, de hétfőről keddre virradó éjszaka várható a jelenség maximuma, ezen az éjszakán hullnak a legszaporábban a meteorok. Kolláth Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karának professzora, az MTA Földtudományi és Csillagászati Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója elmondta, sajnos a Hold állása most nem kedvez az észlelésnek, ugyanis 15-én telihold, de a Hold fénye már ma is erős lesz, ami nehezíti a meteorraj megfigyelését, a halványabbakat nem látjuk majd.

Ma éjszaka is érdemes lesz pásztázni az égboltot
Fotó: shutterstock

A Hold ma éjszaka meglehetősen későn: hajnali 2 óra 20 perckor nyugszik, de ezt érdemes megvárni, mivel ezután jelentősen javulnak a feltételek. A csillagász hangsúlyozta, ha sok hullócsillagot szeretnénk látni, a településektől távolabb kell mennünk, jó ötlet akár a Kőszegi-hegységet, akár az Őrséget választani, a városokban ugyanis – a fényszennyezés miatt – sokkal kevesebb meteort láthatunk csak. Az égbolt egészét érdemes figyelni, bárhol megjelenhetnek a meteorok, megfigyelésükhöz nincs szükség távcsőre, szabad szemmel láthatók a legjobban.

A Perseidák az egyik legismertebb meteorraj, sok apró porszemcséből áll, amelyek nagy sebességük miatt a földi légkörbe érve felhevülnek és elégnek, így a földfelszínt nem érik el. Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quetelet-nek köszönhető, aki 1835-ben Brüsszelben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét, a Perseidák elnevezés is innen eredeztethető. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában