Késett a kivitelező, vagy átverték?

2019.08.28. 20:34

Hidasi Péterné állítja: többmilliós kárt okozott neki az építési vállalkozó

Legalább négymillió forinttal rövidítette meg egy zalai építési vállalkozó, állítja egy 72 éves asszony. Generálkivitelezést, teljes felújítást vállalt – igaz, csak szóbeli meg­állapodás alapján – a nő 80 négyzetméteres házában és 2200 négyzetméteres ingatlanán. Az asszony április végén kényszerűségből beköltözött a még félkésznek sem mondható házba, május 8. óta „feléje se nézett” a vállalkozó. Őt is megkérdeztük: szerinte a nő nem fizette ki neki a felújításra kialkudott teljes összeget, és idő előtt költözött be.

Tóth Kata

Hidasi Péterné mintegy 4,5 millió forintot már átutalt, amikor rájött, nem tőkeerős a vállalkozó Fotó: SZP

Fél év

Hidasi Péterné Terike néhány hónapja Versegről, Pest megyéből költözött az Őrségbe. Az őriszentpéteri Baksaszeren most már úgy-ahogy lakható az ingatlana. Utóbbi fél évének kálváriáját osztotta meg velünk. – Szép, tágas otthonunk volt Aszódtól nem messze. Miután 2004-ben meghalt a férjem, néhány évig még a kereskedelemben dolgoztam, utána döntöttem úgy, hogy eladom a házat. Közben macskákat, kutyákat vettem magamhoz. Sok helyen nézelődtem, természetközeli helyen akartam élni. Január végén itt, Őriszentpéteren megdobbant a szívem, amikor a területet megláttam. A régi házért kaptam annyi pénzt, amiből nyugodtan tervezhettem az 1965-ben épült ingatlan felújítását – mesélte. Február 8-án írta alá az adásvételi szerződést, azzal a feltétellel, hogy talál kivitelezőt. Az ingatlanközvetítő ajánlott egy zalai vállalkozót, mondván, ők már többször dolgoztak vele.

– Egyedül élek, ott követtem el a legnagyobb hibát, hogy ezt elárultam a vállalkozónak. Nagyon hamar kérte a pénzeket, arra hivatkozott, hogy anyagra kell az előleg. Azt magyarázta még, hogy pluszban, a többi munkája mellé vállalta be ezt a házat, nem akarja máshonnan elvonni azt a pénzt. Mivel tudtam, hogy legkésőbb április végéig ki kell költöznöm a régi otthonunkból, február 15-én már hárommillió forintot utaltam neki, aztán májusig a kialkudott 8,8 milliós végösszegből 7,8 milliót előlegként. Szerződésünk nem, csak szóbeli megállapodásunk volt, de a kezdetektől tartottuk a kapcsolatot Messengeren, telefonon, és nem tűnt megbízhatatlannak. Én Versegről intéztem az ügyeket. Egy ismerősöm kéthetente lehozott Őriszentpéterre egy-egy órára. Sok változást nem láttam, mégis bíztam benne. Arról beszélt, hogy hat embere van, de kettőnél többet a szomszédok se láttak.

Hidasi Péterné mintegy 4,5 millió forintot már átutalt, amikor rájött, nem tőkeerős a vállalkozó Fotó: SZP

Szerződés

Terike később már hiába kérte a szerződést, a férfi azt is csak ígérgette, ahogy naponta állította, hogy másnap odaér és folytatja a munkát, legtöbbször azonban nem jelent meg. Április 27-én költözött az asszony, kétségbeesett állapotokat látva. – Mire beköltöztem, megtörtént a külső nyílászárók cseréje, megcsinálta a teraszt, elkészült az aljzat, kifestett, de a burkolással csak két szobában végzett. Gyengébb minőségű padlót rendelt, belekezdett a tetőfelújításba, a fürdőszobában félig rakta fel a csempét, a hátsó kerítést sem fejezte be. A kutyák emiatt húsz napot egy menhelyen töltöttek. Állítólag megvette a kőzetgyapotot, azzal sem ért oda. Hiányzik a külső pucolás, mindent telerakott szeméttel – meséli Terike. A férfit feljelentette a rendőrségen, ott elutasították a feljelentését, tekintettel arra, hogy a késedelmes teljesítés önmagában nem csalás, a felek közti jogvita polgári peres eljárásban érvényesíthető.

– A szomszédoktól kértem segítséget. Sokat köszönhetek nekik. Adódott burkoló, festő. A napokban megjött az új árajánlat a ház befejezésére: most tényleg megbízható vállalkozóval hozott össze a sors, aki a szigeteléssel a tél előtt végezni fog. Már látom az alagút végét – mondja.

A vállalkozót is felkerestük, ő máshogy látja a történteket. Míg Hidasi Péterné szerint összesen 8,8 millió forintról szólt a megállapodásuk, a kivitelező 11,9 millió forintról beszél. Azt mondja, minden mestert kifizetett, utána hiába várta megbízójától a maradék összeget, amire szüksége lett volna, hogy folytassa a munkát. Ő soha nem állította, hogy nem fejezi be a munkát, mindössze egy hét csúszást jelzett, de Hidasiné addigra már rászervezett más szakembereket az övéire. Az írásbeli szerződés ellen szerinte a nő tiltakozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában