tippek, tanácsok

2019.08.10. 11:30

Így védekezhetünk a pokoli hőség ellen

Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás. Hétfőig egyre nagyobb lesz a forróság. A katasztrófavédelem több tanácsot is megfogalmazott a hőség idejére.

vaol.hu

Fotó: Illusztráció

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vihar és hőség miatt elsőfokú riasztást adott ki Vas megyére szombatra és vasárnapra, hétfőre pedig vörös riasztás van érvényben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

Fotó: Illusztráció

Összegyűjtöttünk Olvasóinknak pár tippet, hogy könnyebben viseljék majd el a forró napokat:

  • A déli időszakban tartózkodjanak árnyékos helyen, a kora délutáni órákat lehetőség szerint töltsék viszonylag hűvösben, besötétített helyiségben,
  • Viseljenek kényelmes, jól szellőző ruházatot, a szabadon maradt bőrfelületet kenjék be fényvédő készítményekkel, valamint vegyék igénybe a klimatizált helyiségeket, épületeket.
  • Nagy melegben zuhanyozzanak langyos vagy hideg vízzel naponta többször is!
  • Forró nyári napokon ne a legmelegebb órákra időzítsék a bevásárlást!
  • A kora reggeli, vagy késő esti órákban szellőztessék át a lakás helyiségeit!
  • Sose hagyjanak gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban! A kocsi belseje ugyanis rövid időn belül extrém módon felmelegedhet, ez pedig sajnos könnyen tragédiához vezethet!
  • Állataiknak is biztosítsanak árnyékot, ahova behúzódhatnak, legyen mindig friss vizük, és időnként vizezzék is be őket (a közvetlen locsolgatást sok házi kedvenc nem szereti, de egy nyirkos törülközővel is áttörölhetik őket).
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában