Kalandos Kalandvár

2019.08.26. 07:00

Mesék, táblás játékok és kishuszárok felvonulása

A gyerekek, de a velük együtt érkező szülők is remekül érezték magukat a karnevál alatt az aprónép kedvére átalakított Gayer parkban.

Tersztyánszky Krisztina

Köcse Tamás a Vas Népe standjánál mesélt a gyerekeknek Fotó: Unger Tamás

A Kalandvárban az idén is több hosszú órára való foglalatosság várta a legfiatalabb karneválozókat. A legtöbb időtöltés a katonaélethez vagy a római korhoz csatlakozott: lehetett íjászkodni, pónin lovagolni, ókori táblás játékokat játszani. A szelídebb gyerekek kézműveskedhettek, akadálypályán haladhattak végig, horgászhattak fahalra, vagy ismerkedhettek a cserkész­élettel.

Szombat délután háromkor a Klapka egyesület kishuszárai mini felvonulásra hívták a római viseletbe öltözött aprónépet. A várakozás perceiben néhány izgatott csöppséggel beszélgettünk. A hároméves Árvai Roland már egyéves kora óta látogatója a karneválnak. Igyekezett most is mindent kipróbálni, a hajózástól az íjászkodásig. A pónik mellett forgolódó Tilinger Blanka Sopronból érkezett szüleivel, akiknek ezúttal a kislány érdeklődése szerint kellett megválogatniuk a programjaikat. A kétéves Blanka nem félt a pacitól, otthon is gyakran jár lovardába, bár a lovaglást még korai elkezdenie. A hároméves Döbrente Teo az íjászokkal méltatlankodott: egyedül szerette volna felhúzni az íjat. Végül ágyúlövésre és kürtszóra megindult a mini karneváli menet.

 

Nagy sikert arattak a szabadtéri ügyességi játékok – az ötéves Karádi Zsófia épp a falóval közelítette meg a háromfejű sárkányt, de elárulta, igazi pónin is ült már.

A Vas Népe standjánál folyamatos volt az érdeklődés: kicsik és nagyok is egymás után regisztráltak, volt olyan nagymama, aki egy féltucatnyi unokával érkezett az erőpróbára. Ügyesek voltak a jelentkezők, senki nem távozott apró ajándék nélkül.

Standunk mellett árnyékos mesélősarkot alakítottunk ki, ahol érdekes embereket láttunk vendégül. A szombati délutánon egyenruhások ültek a Vas Népe mesélő nyugágyába. Először Köcse Tamás vezető mentőtiszt olvasta fel a Grimm testvérek Hófehérke című meséjét. Kérdésére, hogy vajon mi köze van a mesének a mentők munkájához, gyorsan jött a válasz: „Hófehérke is sokszor rosszul lett.” A katasztrófavédők fiatal sajtószóvivője, Balogh Eszter elárulta a gyerekeknek, hogy az egyenruha iránti vonzalma és a sokat beszélő karaktere vezette a jelenlegi munkájához.

 

Vasárnap a Vas Népe mesekuckójában Somogyi Zoltán nemcsak mesélt, hanem vadászati kürtjeleket is bemutatott a gyerekeknek, apró vadászkürtjén. Ő ugyanis vadász, ezen felül pedig a Vas Megyei Vadászkürt Egyesület alapító tagja. A sorozat utolsó meséje újszerű elemet hozott: két katona ugyanis szerepjáték-szerűen, egymásnak felelgetve olvasta fel a Kőleves című tanulságos történetet. Vass Lajos főhadnagy és Németh Mercédesz őrmester a 83-as számú Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj képviseletében érkeztek, és a mesemondásra is alaposan felkészültek. Azt mondták, szívesen jönnek máskor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában