rendre összejönnek

2019.08.26. 07:00

Régésztechnikusok mesteri találkozója

Devecserről, Ajkáról, Nagykanizsáról, Keszthelyről és Budapestről is érkeztek egykori hallgatók a régésztechnikus-találkozóra. Huszonöt éve indult a képzés, szombaton az első 12 évfolyam képviseltette magát.

Tóth Kata

Középen Ilon Gábor, a képzés alapítója Fotó: UT

Régészeti feltárásokon részt vesz a leletek, objektumok bontásában, a rá bízott lelet­anyag elsődleges feldolgozásában, leltározásában. A régésszel együtt állítja össze, archiválja a feltárási dokumentációt – íme néhány a régésztechnikus feladatai közül. A 2007. évi megtorpanás óta is – amikor az alapító-képzésvezető elment – képeznek a régészek munkáját segítő diplomás szakembereket Szombathelyen. Az egykori hallgatók rendre összejönnek.

Középen Ilon Gábor, a képzés alapítója Fotó: UT

Ilon Gábor régész, történész alapította a képzést, a kultúrházban szubjektív-objektív szemlét ígért az akkori évekről. 25 képben villantotta fel a most 30–40-es éveikben járó történelem szakosok hajdani mindennapjait: a jáki Dérmányi-réti első terepgyakorlattól a szombathelyi Fő téri foghíjban végzett ásatáson át a Mesteri tanásatásig. Ma többen tanítanak, vannak örökségvédelmi közhivatalnokok, olyan is, aki a médiában találta meg a számítását, és van, aki „körbeásta az országot”, diplomás régész lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában