2019.08.10. 07:00
Szombathelyi piac – Kaphatók az idei lekvárok, a friss savanyúságok, unikum a sóskapüré
Elkészültek az első lekvárok az idei gyümölcsből, kaphatunk friss savanyúságokat a piacon, sokféle a szárazbab, rengeteg a különféle paprika.
A lekvárok 1200–1500 forintba kerülnek. Az üvegek között kétdecis sóskapürét is találtunk 400 forintért, amely úgy készült, hogy kicsit megdinsztelték, megsózták, de csak a saját levében, vizet nem adtak hozzá. Nem túl drága, ha azt nézzük, hogy egy kiló sóska ezer forintba kerül, és még sok munka van vele, ha kiszedjük a sok vizet tartalmazó szárát, 70 dekára esik össze. Az egyik helyen a kis vödrökbe adagolt savanyúság 550-750 forintos áron kapható. Károlyné Wagner Elvirától megtudjuk, a cékla a legnépszerűbb, ezer forint kilója, de nagyon viszik a kovászos uborkát (1200), a csalamádét (1000), a káposztával töltött almapaprikát (1500) is. Az 5500 forintos tökmagolaj mellett van dióolaj 3500, lenmagolaj 2400 és mákolaj 3600 forintért.
Szombathelyi piac
Az első csarnok hátsó traktusában az egyik pult csak gyönyörű nagy paprikával van tele, Sárvárról hozták, 500–700 forintos áron kínálják a különböző fajtákat, vannak édesek, csípősek is. A második csarnokba Kiss Tamás Gencsről hozta a terményeit: leháncsolva árulja a kukoricát, hogy lássák, szép a szeme. Őstermelő és kertész, nyáridőben műveli a földjét, ősztől több a munka a kertészetben. Uborkát, babot árul, a borsója már elfogyott.