jó ütemben haladnak

2019.08.27. 07:00

Takarítanak a karneválozók után Szombathelyen

Véget értek a karneváli programok, de a munkák még folytatódnak. A közönség és az árusok után is takarítani kell, elviszik a szemetet és a szennyezettebb területeket fel is mossák. A bontással viszont már végeztek a helyszíneken.

Lakosi Gabriella

Starcsevics László szedi fel a Fő téren elhelyezett fapadlót. Gyorsan haladtak a munkával Fotó: Horváth Balázs

Vége a karneváli programoknak, a tömeg elvonult és mint a legtöbb nagy rendezvény után: itt is sok szemetet hagytak maguk mögött az emberek. Az utómunkálatok még tartanak. Grünwald Stefánia szervező, a Savaria Turizmus NKft. ügyvezető igazgatója elmondta, a bontási munkákkal már végeztek, a száraz takarítást is lassan befejezik. Ahol viszont szükséges, vízzel is megpucolják az utcákat. A városban visszaáll a megszokott rend, de néhány napig még ne lepődjünk meg, ha egy-egy szemeteszsák még emlékeztet a hétvégére.

A hömpölygő tömeg vasárnap hajnalban elhagyta a vasi megyeszékhely utcáit, a takarítással megbízott hatvan ember pedig azonnal neki is állt a munkáknak. Hajnali háromig gyűjtötték a hulladékot a karneválozók után – mondta Grünwald Stefánia szervező, a Savaria Turizmus Nkft. ügyvezető igazgatója. Hétfőn elkezdődtek a bontási munkák, a tervezettnél gyorsabb ütemben haladtak, így minden útszakaszt hamar újra vissza tudtak adni az autós forgalomnak. Az idei karnevál után a megszokottnál kevesebb volt a szemét, de ez nem annak tudható be, hogy a résztvevők sokkal jobban ügyeltek volna a tisztaságra – tette hozzá. Hatvan fő dolgozott folyamatosan azon, hogy rendezett maradhasson a környezet. Kilenc öt köbméteres konténer, öt szelektív hulladékgyűjtő, huszonöt nagy és kilencven lakossági kuka nyelte el a szórakozás után maradt hulladékot.

Starcsevics László szedi fel a Fő téren elhelyezett fapadlót. Gyorsan
haladtak a munkával Fotó: Horváth Balázs

Ezenkívül a füves területekre fémkeretes kisebb szemeteseket is kitettek. Nemcsak a karneválozók, az árusok is sok szemetet hagynak maguk után, pedig próbálják őket rákényszeríteni, hogy vigyék magukkal például a feleslegessé vált göngyöleget. Ez mégis pluszfeladatot ad a csapatnak. Hétfőn a száraz takarítással végeztek, de vannak olyan területek, amikre vissza kell menniük, és vízzel fel kell súrolni a foltokat. Nemcsak a túl jól szórakozó emberek hagytak maguk után ilyen nyomokat, de például az ételeket kínáló standok körül is maradtak zsírfoltok. Ezekkel ma birkóznak meg a takarítóbrigád tagjai. A legtöbb piszok természetesen ott maradt, ahol a legtöbb ember bulizott: a Sörtéren és a Borok utcájában. Előbbi helyszínen a szombathelyiek még találkozhatnak néhány napig a zsákokba szedett szeméttel, ugyanis amit nem tud azonnal elszállítani a SZOVA, azt ideiglenesen ott tárolják, míg jön érte a kukásautó. Így addig sem a város frekventáltabb pontjain áll majd a hulladék. A város tehát lassan visszanyeri a karnevál előtti állapotát, de a következő néhány napban ne lepődjünk meg, ha egy-egy kupac zsák még emlékeztet a hétvége eseményeire

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában