A megye 7 csodája

2019.08.27. 07:00

Tanúhegyünk, a Ság

Augusztus 30-áig szavazhatják meg olvasóink Vas megye hét legszebb természeti csodáját. Sorban mutatjuk be a jelölteket, ezúttal a Ság hegyet.

Vas Népe

Egyedülálló szépség Kemenesalja szívében: a Ság hegy Fotó: Szendi Péter

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet ábécésorrendben. Olvasóink augusztus 8-a és 30-a között szavazhatnak a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A nyomtatott sajtóban megjelent lapokon szavazók között kisorsolunk egy darab két személyre, két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe. Az interneten is lehet szavazni, játékunkat a vaol.hu portálunkon lehet megtalálni. Az online szavazók között – a megyéket összevonva – kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

Egyedülálló szépség Kemenesalja szívében: a Ság hegy Fotó: Szendi Péter

A Ság hegy a megye keleti felének Celldömölk fölé magasodó éke: Kemenesalja 279 méter magas tanúhegyét – amely a Balaton-felvidéki vulkánsor legnyugatibb tagja – körülbelül 5 millió éve aktív vulkán hozta létre. Az 1910-es évektől mintegy ötven esztendőig bányászták is a vulkáni kőzetet a hegyről, amely megfosztotta eredeti jellegétől, így alakult ki a kráter. 1975-ben védetté nyilvánították, ekkor alakult meg hazánk második legkisebb tájvédelmi körzete, Sághegyi Tájvédelmi Körzet néven. A hegy ma már Vas Megye Értéktárának része. Tetején az 1934-ben épített trianoni emlékkereszt magasodik. A Ság hegy flórája és faunája ugyancsak egyedülálló. A kráter olyan különleges, hogy több filmforgatásnak is helyszíne volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában