2019.08.04. 20:00
Tehén, bivaly, juh és kecske tejéből készült különlegességek a sajtoskáli sajtfesztiválon
A 25. falunap és a 15. Sajtfesztivál és vásár helyszíne volt vasárnap a kultúrház udvara. Kreatív tevékenység a sajtkészítés, ez látszott a kínálaton.
Tizenkilenc sajtkészítő műhely jelezte részvételét – a környékből Jákról, de Egerből, Debrecenből, Izsákról (Bács-Kiskun megye) is érkeztek sajtosok. A ménfőcsanakiak standjánál tehén, juh és kecske tejéből készült különlegességeket láttunk, és a bátrabbaknak ajánlott pálpusztait kóstoltuk. A rúzsflórája (a lágy sajtok készítésénél használt baktérium-színtenyészet, amely a sajt felületén alakul ki) nagyon egészséges, az adja az ízét, illatát, tudtuk meg Körmendiné Anikótól.
Az izsáki Garabonciás tejfeldolgozó érlelt sajtokkal készült a fesztiválra. Képviselőjük, Kocsis Pál a natúr sajtokra esküszik – egy gyönyörű fehér kecskesajtot ajánlott. Azt mondta, a vevőknek is szívesen ad tanácsot, mit vásároljanak, mit mivel fogyasszanak.
Parmezán jellegű, telt, karakteres ízű, öt évig érlelt bivalysajtot mutatott az egri Nagy László. Kecskegomolyájuk, parenyicájuk és rokfort jellegű sajtjuk is megér egy misét. Ahogy az egri bikavérben érlelt, márványozott kecskesajt is – a sajt tésztájába teszik a bort és meg is fürdetik a borban.
Sajtfesztivál
Negyed évszázada már, hogy minden augusztus első vasárnapja a településről szól, jegyezte meg a megnyitón Haller Imre polgármester, aki először az ősök erőn felüli, kitartó munkáját köszönte meg, majd a falu polgárait méltatta és az elmúlt évek fejlesztéseit – ravatalozó átadása, erő- és munkagépek beszerzése – vette sorra. Az országszerte ismert fesztivál kapcsán hangsúlyozta: a sajtkészítő mesterek minden évben elkápráztatják a vendégeket a különlegességekkel.
Dr. Balázsy Péter megyei jegyző arról beszélt: láthatóan új erőre kapnak a magyar falvak, a vidék, amelynek a hátterében a közösség, a hagyomány és a fejlesztések hármasa áll. Sajtoskálon mindhárom mögött erős tartalmat lehet felfedezni. A sajtvásár a Magyar Sajtlovagrend lovagjainak bevonulásával kezdődött. A 2003-ban alakult szervezet feladata a hazai sajtgyártás rangjának emelése és a fogyasztás népszerűsítése – nevükben Kocsis Pál mondott köszöntőt. Az ünnepi szentmise utáni sajtkóstolás kezdődött: zsűri bírálta a termékeket. Fúvós- és mazsorettműsor, rockybemutató, zenés, mulatós műsorok, tombola és utcabál szórakoztatta éjjelig a vendégeket, akik az éhségüket helyben készült pörkölttel csillapíthatták.