Gomolya, parenyica és pálpusztai

2019.08.04. 20:00

Tehén, bivaly, juh és kecske tejéből készült különlegességek a sajtoskáli sajtfesztiválon

A 25. falunap és a 15. Sajtfesztivál és vásár helyszíne volt vasárnap a kultúrház udvara. Kreatív tevékenység a sajtkészítés, ez látszott a kínálaton.

Tóth Kata

Tizenkilenc sajtkészítő műhely jelezte részvételét – a környékből Jákról, de Egerből, Debrecenből, Izsákról (Bács-Kiskun megye) is érkeztek sajtosok. A ménfőcsanakiak standjánál tehén, juh és kecske tejéből készült különlegességeket láttunk, és a bátrabbaknak ajánlott pálpusztait kóstoltuk. A rúzsflórája (a lágy sajtok készítésénél használt baktérium-színtenyészet, amely a sajt felületén alakul ki) nagyon egészséges, az adja az ízét, illatát, tudtuk meg Körmendiné Anikótól.

Az izsáki Garabonciás tejfeldolgozó érlelt sajtokkal készült a fesztiválra. Képviselőjük, Kocsis Pál a natúr sajtokra esküszik – egy gyönyörű fehér kecskesajtot ajánlott. Azt mondta, a vevőknek is szívesen ad tanácsot, mit vásároljanak, mit mivel fogyasszanak.

Parmezán jellegű, telt, karakteres ízű, öt évig érlelt bivaly­sajtot mutatott az egri Nagy László. Kecskegomolyájuk, parenyicájuk és rokfort jellegű sajtjuk is megér egy misét. Ahogy az egri bikavérben érlelt, márványozott kecskesajt is – a sajt tésztájába teszik a bort és meg is fürdetik a borban.

 

Negyed évszázada már, hogy minden augusztus első vasárnapja a településről szól, jegyezte meg a megnyitón Haller Imre polgármester, aki először az ősök erőn felüli, kitartó munkáját köszönte meg, majd a falu polgárait méltatta és az elmúlt évek fejlesztéseit – ravatalozó átadása, erő- és munkagépek beszerzése – vette sorra. Az országszerte ismert fesztivál kapcsán hangsúlyozta: a sajtkészítő mesterek minden évben elkápráztatják a vendégeket a különlegességekkel.

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző arról beszélt: láthatóan új erőre kapnak a magyar falvak, a vidék, amelynek a hátterében a közösség, a hagyomány és a fejlesztések hármasa áll. Sajtoskálon mindhárom mögött erős tartalmat lehet felfedezni. A sajtvásár a Magyar Sajtlovagrend lovagjainak bevonulásával kezdődött. A 2003-ban alakult szervezet feladata a hazai sajtgyártás rangjának emelése és a fogyasztás népszerűsítése – nevükben Kocsis Pál mondott köszöntőt. Az ünnepi szentmise utáni sajtkóstolás kezdődött: zsűri bírálta a termékeket. Fúvós- és mazsorettműsor, rockybemutató, zenés, mulatós műsorok, tombola és utcabál szórakoztatta éjjelig a vendégeket, akik az éhségüket helyben készült pörkölttel csillapíthatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában