Karrier

2019.09.15. 07:00

A tudás gyorsan elévül – Az IT-szakmában most ez a legnagyobb kihívás

Az Országos IT Megmérettetés által készített felmérésből kiderül, hogy az informatikusok 85 százaléka számára a bérezés mellett jelenleg a szakmai továbbképzési lehetőség a legfontosabb szempont egy munkahelyen. Harminc százalékuk a magasabb bérek mellett a képzés miatt menne külföldre, írják közleményükben.

VN

A jó IT-szakember folyton tanul

Fotó: Shutterstock

A Magyarország legsokoldalúbb informatikus szakembereit felkutató online IT-verseny, az Országos IT Megmérettetés által végzett, több mint ezer informatikus válaszait összegző online felmérés egyebek mellett arra kereste a választ, hogy melyek lesznek az informatikai szakma legnagyobb kihívásai a következő tíz évben, milyen képzéseket részesítenek előnyben az IT-szakemberek, melyek a legfontosabb szempontjaik egy munkahelyen.

A felmérés eredményéből kiderült: az IT-szakemberek több mint ötöde kifejezetten elégedetlen a jelenlegi bérével, 39 százalékuk csak többé-kevésbé elégedett vele, míg 40 százalékuk összességében ki van békülve az összeggel, amelyet hazavisz. A válaszadók 85 százaléka a szakmai továbbképzési lehetőségeket, 79 százaléka a jó megközelíthetőséget, kétharmaduk a home office munkarend lehetőségét, 59 százaléka pedig a béren kívüli juttatásokat is megjelölte fontos szempontként.

A jó IT-szakember folyton tanul
Fotó: Shutterstock

A megkérdezett magyar IT-szakembereknek több mint fele nem a gépeket, azaz a munkakörök automatizálását, hanem a szaktudás gyors elévülését tartja szakmája legnagyobb kihívásának. A korábbinál kevesebben terveznek külföldön dolgozni, de a válaszadók 30 százaléka biztosan vállal majd munkát külföldön a következő két-három évben.

A szinte naponta felbukkanó új technológiák miatt az alkalmazható tudás elévülése az összes szakmát figyelembe véve az IT területén a leggyorsabb ütemű. Ha valaki meg akar maradni ebben a szakmában, folyamatosan képeznie kell magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában