Egy korszak véget ért

2019.09.26. 09:13

Dr. Puskás Tivadar a ciklus utolsó közgyűlésén búcsúzott

A ciklus utolsó közgyűlését tartották a képviselők. A polgármester értékelése mellett téma volt az önkormányzati választási kampány, népszavazási rendeletet alkottak és számos határozatot hoztak a képviselők.

Vas Népe

– Köszönöm, hogy kilenc éven át részt vehettem Szombathely fejlesztésében. A siker mindannyiunké – fogalmazott dr. Puskás Tivadar (Fidesz–KDNP) polgármester, amikor Szombathely Szent Márton városa, a fejlődés útján címmel összegezte a város ciklusprogramjának megvalósulását. Eredetileg a második napirend lett volna, aztán az utolsó előtti lett a beszámoló, amelynek végén elköszönt a képviselőktől.

A választási kampány is téma volt tegnap az önkormányzati ciklus utolsó közgyűlésén. Az új többség elfogadta dr. László Győző (Éljen Szombathely!–MSZP–DK– Együtt) felhívását, amelyben békés kampányra szólítja fel a képviselőjelölteket. A határozat név szerint említi dr. Hende Csabát, aki mint azt dr. László Győző mondta, a fi deszes polgármesterjelölt programismertetőjén hazaárulónak nevezte politikai ellenfeleit. Dr. Hende Csaba, Szombathely orszá ggyűlési képviselője felidézte: a programismertetőn az illegális migrációról is beszélt. Levezette: azzal, hogy dr. Nemény András támogatja az uniós mig ránskvótát, azt mondja, Szombathelyre jöjjenek migránsok. Ő erről beszélt a programismertetőn, erre a közönség használta a kifogásolt szót.

 

A képviselők igent mondtak arra, hogy koncepció készül Szombathely akadálymentesítéséről, ez majd a következő közgyűlés dolga lesz. Koczka Tibor alpolgármester javaslatára teniszpályák kialakítását vették tervbe, erre 40 millió forint áll Szombathely rendelkezésére. Megvizsgálják a szeméttárolók gyakoribb ürítésének lehetőségét, és döntöttek a Pick- és a Bébic-telep forgalomtechnikai felülvizsgálatáról. A soron következő költségvetési rendelet módosítása során 2,5 millió forintot biztosítanak a Külső Nárai úton a hiányzó járda terveztetésére, és megszavaztak 200 millió forint önkormányzati forrást a Bolyai-iskola fejlesztéseihez. Egy új kerékpárút pályázatának benyújtásáról határoztak: Szombathely és Balogunyom, valamint Szombathely és Vép összekötését biztosítanák. A pályázattal 500 millió forintot nyerhet a város, most a 10 millió forintos előkészítő költségről határoztak.

A Romkertből kiemelt mozaik ideiglenesen a Pásztor utcai látványraktárba kerül, és hatmillió forintot ad az önkormányzat a Csodaország bölcsődébe a konyhai szellőzőrendszer légbefúvó rendszeréhez. Rendeletet alkottak a képviselők: tízezer helyett már hétezer aláírással kezdeményezhetnek helyi népszavazást a szombathelyiek. Döntöttek a felelős állattartást célzó helyi programról, illetve a Körtésben többtucatnyi haszonbérleti szer ződés meghosszabbításáról. Nevet kapott a Paragvári út és a Dr. Szabolcs Zoltán utca közötti átjáró a művészeti iskolával szemben: Palkó István köz lesz a név 2020. január 1-jétől. Palkó István nyelvész Toronyban született 1913. augusztus 23-án, s Szombathelyen halt meg 2008-ban. A következő szombathelyi közgyűlés időpontjáról az október 13-i választások után az új polgármester dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában