Két hétig látható

2019.09.13. 07:00

Hiányzik a kellem, de beleteszi a világba – Lakéziné Illés Beáta az Oladi Galériában

Finom, lágy vonalakkal rajzolt nőalakok a képein, vázák, üvegek a posztamenseken, dísztárgyak külön asztalon – Lakéziné Illés Beáta művei a Vas Megyei Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskolája galériáján láthatók két hétig.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

A tanítónő negyven év gyerekek között töltött idő után a Paragvári Utcai Általános Iskolából ment nyugdíjba. Azóta kézműveskedik; vázákat, különleges formájú üvegeket újít fel festéssel, asztali díszeket készít. „Mix-média” műfajban is alkot: festéssel, dekopázzsal, térhatású elemekkel, füstfóliával.

Vannak utazás inspirálta képei, mediterrán hangulatok, egzotikus tájak, de egy egész falat elfoglalnak azok a képek, amelyek hölgyeket ábrázolnak, szépen ívelt eleganciával, sokszor kalappal. – Tény, hogy vonz a romantika, de az is igaz, hogy hiányolom a mai női világból a bájt, a kellemet, a kecsességet, és a lelkemnek jó, hogy ilyeneket rajzolok, festek – mondja Lakéziné Illés Beáta. – Sajnálom, hogy nem tudom felvenni a millió kalapomat, mert kinéznének érte bárhonnan. Tíz éve gyűjtöm őket, egyszer-egyszer nyári rendezvényeken tudom viselni valamelyiket. Kár, hogy nem általános divat. Mindig igyekszem igényes lenni, szeretem a szépérzékemet táplálni és kifejezni.

 

A nyugdíjas tanítónőnek „elvonási tünetei” vannak, ha valamiért egy-két napig nem dolgozik. Ilyen szempontból a két hét nyaralás is szenvedés volt, mert nem tudta magával vinni a festékeit. Másfelől nagyon is inspiráló emlékeket szerzett, hiszen a Duna­kanyarban jártak. Itthon, ahol minden eszköz adott a munkához, sokszor éjfélig fönn van, rászólnak, miért nem alszik, de ő addig nem tud nyugodni, amíg be nem fejezi, amit akart. Örül, hogy azt csinálhatja, amit szeret, és azt kívánja, lennének bár mindenkinek ilyen szép napjai nyugdíjas éveiben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában