Önkormányzati választások

2019.09.11. 07:00

Huszonheten lennének vasi városok polgármesterei

Hárman lennének polgármesterek Szombathelyen, Kőszegen és Vasváron is, két vasi városban nincs kihívója a jelenlegi polgármesternek, a többiben ketten-ketten indulnak a városvezetői posztért. Átnéztük a még nem végleges jelöltlistákat.

VN

Önkormányzati választás október 13-án: a választópolgárok képviselőkről és polgármesterekről döntenek

Fotó: Unger Tamás

Lejárt a jelöltállítási határidő az október 13-ai önkormányzati választásokra, de még nem véglegesek a listák. Ugyanis azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok négy napon belül, vagyis legkésőbb pénteken veszik nyilvántartásba. A Nemzeti Választási Iroda az in­ternetes tájékoztató­ol­dalán a nyilvántartásba vett és a még nem hivatalosan nyilvántartásba vett jelölteket is sorolja. Eszerint Vas megye városai közül a megyeszékhelyen lesz a legtöbb jelölt: összesen 51. Közülük három polgármesterjelölt, 48 képviselőjelölt. Szintén hárman lennének polgármesterek Kő­szegen és Vasváron, míg Kő­szegen 29, Vasváron 15 képviselőjelöltet sorol a választási iroda nyilvántartása, nem számolva azokat a polgármesterjelölteket, akik képviselőjelöltként is szerepelnek a jelöltsorban.

Nyolc vasi városban két-két polgármesterjelölt látható a nyilvántartásban: Körmenden, Jánosházán, Szentgotthárdon, Sárváron, Celldömölkön, Vépen, Bükön és Csepregen. Őriszentpéteren és Répcelakon csak egy-egy polgármesterjelölt nevét tartalmazza a választási iroda adatbázisa, mindkét vasi városban az eddigi polgármestert vették nyilvántartásba jelöltként.

Önkormányzati választás október 13-án: a választópolgárok képviselőkről és polgármesterekről döntenek
Fotó: Unger Tamás

Képviselői munkára a legtöbben (Szombathely után) Körmenden jelentkeztek: 33 képviselőjelöltet sorol a Nemzeti Választási Iroda internetes oldala. Jánosházán hasonlóan népes a jelöltmezőny, sőt a lakosságszámhoz arányítva itt vannak a legtöbben a vasi városok közül: 27 név van a listán – itt sem számolva, ha a polgármesterjelölt képviselőjelöltként is szerepel.

Szentgotthárdon 22, Sárváron 18, Celldömölkön 15, Vépen 12 képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba, ha nem is mindegyik jelöltállítás jogerős egyelőre. Bükön és Csepregen van Vas megye városai közül a legkevesebb képviselőjelölt: a még nem végleges nyilvántartás szerint Bükön kilencen, Csepregen nyolcan indulnak a képviselői helyekért.

A három legkisebb vasi község közül kettőben lesz verseny. A 23 választópolgárt számláló Nemesmedvesen egy polgármesterjelöltet és kettő képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba, éppen ennyi a megválasztható szám. Szaknyér községben 48 a helyi választópolgárok száma, a polgármesterségért egy jelölt jelentkezett, a két képviselői helyre hárman pályáznak.

Hegyhátszentmárton a harmadik a legkisebb vasiak között, ott „kétszeres” a jelentkezés, hiszen ketten lennének polgármesterek és négyen képviselők. Az október 13-ai választáson azok indulhatnak polgármester- vagy képviselőjelöltként, akiknek szeptember 9-én 16 óráig sikerült összegyűjteniük a jegyzők által korábban településenként meghatározott számú ajánlást az ajánlóíveken, leadták azokat a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették. A határidőn túl beérkezett ajánlásokat és jelentkezéseket a választási bizottságok már nem fogadhatták el.

TELEPÜLÉSTÍPUSOK ÉS MANDÁTUMOK

SZÁZ lakosig 2 képviselőt, száz és ezer lakos között 4 képviselőt számlál a képviselő-testület.

EZER és 5 ezer lakos között hatfős a testület. Vasban: Vasvár, Bük, Vép, Csepreg, Répcelak, Jánosháza, Őriszentpéter.

ÖTEZER és 10 ezer lakos közötti Szentgotthárd: nyolc képviselőről döntenek a választópolgárok.

TÍZEZER és 25 ezer lakos közötti városban 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum van. Vasban: Sárvár, Kőszeg, Körmend és Celldömölk.

SZÁZEZER lakosig (75 ezertől) 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátum ad zöld utat a testületbe. Vasban ide tartozik Szombathely. Plusz minden településen választanak polgármestert is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában