II. Rákóczi Ferenc-kiállítás

2019.09.03. 07:00

Mesél a történelem Jánosházán

Mesél a történelem, ezúttal II. Rákóczi Ferencről a jánosházi Ritter Múzeumban. A kiállítás a második állomása a mú­zeumi esték sorozatnak a helyi honismereti egyesület szervezésében.

Bakos Ágnes

Bors Géza saját gyűjteményéből állította össze a tárlatot a Ritter Múzeumban

Fotó: Bakos Ágnes

– Ibrányi László Rákóczi ezredes kapitánya volt. Annyit tudunk róla, hogy Jánosháza környékén halt meg a harcokban, itt temették el, de nem tudni, hogy pontosan hol – emelte ki a kiállításuk egyik helyi vonatkozását Bors Géza, a jánosházi honismereti egyesület vezetője. Saját gyűjtéséből állt össze a tárlat, a Mesélő történelem című kiállítást a Ritter Mú­zeumban rendezték be.

Korabeli tárgy egy van: Rákóczi rézpolturái, 1705-ből és 1706-ból származik – mutatta az üveg alatt Bors Géza. A többi kiállított tárgy sem „új”, például az első tárlóban Rákóczi megjelenései magyar pénzeken. – Kezdődik az ötven koronával, amin Rákóczi-portré van, aztán az ötven pengő – mutatta az 1920-ból és 1945-ből való pénzeket. Rákóczi születésének háromszázadik évfordulójára kiadott plakettekből is van a tárlaton, a másik tárlóban modern kori pénzek sorakoznak. Vannak dokumentumrészletek, fotók is.

Bors Géza saját gyűjteményéből állította össze a tárlatot a Ritter Múzeumban
Fotó: Bakos Ágnes

– Ezeket egy könyvből másoltam ki, 1700 és 1709 között készültek, sok jánosházi vonatkozásuk van – mutatott idézeteket a múzeum falán. – Itt egy képeslap, ami szerencsére nem kerülte el a figyelmemet, a szöveg a lényeg, ki is nagyíttattam: „Magyarországon nagy ünnep van ma, temetik Rákóczi hamvait. 1906. október 29.”, akkor is adták fel a lapot – mutatta még a tárlatvezetésen.

Bors Géza gyűjteménye csak a képeslapokat nézve is rendkívüli, mintegy négyezer darabos – azokból is kiemelte a Rákóczihoz köthetőket az emlékév jegyében összeállított kiállításra.

Szívesen fogadnak diákokat, rendhagyó történelemóra helyszíne lehet a Ritter Mú­zeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában