Séta a zsidóság nyomában, látogatás a történelmi épületekben

2019.09.25. 17:30

Négy napra újra kinyílt a gazdag kőszegi kincsestár

A kulturális örökség napjait az egész ország ünnepli. Vas megyében Kőszeg évek óta a Rejtett kincsek programmal veszi ki a részét a rendezvénysorozatból. 

Tóth Kata

Az egykori kőszegi zsinagóga épülete előtt a Várkörön – dr. Gürtler Katalin vezette a sétát

Fotó: Ohr Tibor

Az idén négy nap alatt mintegy ezerháromszázan voltak részesei az élményeknek: szeptember 20–23. között megnyíltak a város ősi tornyai, templomai, történelmi épületei, könyvbemutató helyszíne volt a könyvtár és a Zwinger; a kőszegi díszpolgár, Liszt Ferenc kőszegi fellépésének 173. évfordulójára zongorakoncerttel emlékeztek. Jó hatvanan indultak sétára vasárnap délelőtt a kőszegi zsidóság nyomában: család-, nép- és várostörténetek elevenedtek meg.

Az egykori kőszegi zsinagóga épülete előtt a Várkörön – dr. Gürtler Katalin vezette a sétát
Fotók: Ohr Tibor

Az egykori főtéri portálok, a felújításra váró neológ zsinagóga, az egykori gettó és a kőszegi zsidó polgárság nevezetes házai és történetei útján dr. Gürtler Katalin vezetésével ért el a séta az izraelita temetőhöz. Hasonlóan megindító volt Magyarország első árvaházába, a Kelcz-Adelffy árvaházba tett szombat délelőtti időutazás.

Gutowski Róbert építész a Zwingerben rendezett kiállítás megnyitóján

Az egykori szállóból 1741-től évtizedekre árvaház, idővel a Kőszegi Tanítóképzőnek is otthont adó iskola lett. Az épületen belüli ásatások feltárták a városfalnak azt a részét, ahol egykor a Gyöngyös vize elérte a várárkot, és a Városházától legmesszebb eső sarokbástyáját Rókafok vagy Rókafarok bástyának is nevezték, a beszédes nevű Hóhár/Hóhér bástya elnevezés mellett.

 

Szombaton az Arany Egyszarvú Patikában a barokk jegyében Lőrincz Zoltán művészettörténész tárta fel az Esterházy család kőszegi szerepvállalásának kezdetét, amely időben és irányultságában is erősen összekötődött az ellenreformáció vezető­ereje, a jezsuita rend kőszegi megtelepedésével. Azóta éke a Jurisics-várnak az Ester­házy-oltár, és díszíti bejáratát az Esterházy-címer is.

 

Még pénteken TÉR///ERŐ – A jövő körvonalai kőszegi pers­pektívából címmel építészeti kiállítás nyílt a Zwinger Öregtoronyban. A Műcsarnok II. Építészeti Nemzeti Szalonjából – a hazai kortárs építészeti összefoglaló kiállításból – merít az anyag, azon belül a Jövő kontúrjai részből.

A Műcsarnokból elsősorban építészeti diplomatervek és külföldi pályázatokra készült javaslatok kerültek a Zwinger előadótermének falaira – a sztereotípiákon túllépni képes gondolkodás példái. Mint a jövő feltérképezésére vonatkozó elképzelések általában, ezek az alkotások is szervesen kapcsolódnak a múlthoz.

A KRAFT-program sikerének első lépéseit, Kőszeg felújított történelmi épületeit bemutató képek is helyet kaptak a tárlaton. A megnyitón Botzheim Bálint építész, kutató beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában