fejlesztés

2019.09.18. 11:30

Összesen 640 millió jut a szombathelyi óvodákra

Majdnem 290 millió forintos beruházás kezdődött el az Aréna utcai óvodában a nyár elején. A szerződést júniusban írták alá a kivitelezővel, a munkákra 240 napot kaptak a szakemberek, így február elsejéig kell levonulniuk a területről.

Lakosi Gabriella

Bőczénné Taletovics Katalin, dr. Puskás Tivadar, Sátory Károly, Illés Károly az Aréna utcai készülő óvodánál

Fotó: Cseh Gábor

A kivitelezés nagyon jó ütemben halad, a bontási, alapozási, válaszfalazási, homlokzati falazási munkákkal már elkészültek, valamint a víz-, csatorna és elektromos alapszereléssel is végeztek már. A talajnedvesség elleni szigetelések, a hőszigetelés, aljzatbetonozás, a főfalak, válaszfalak készítésén is túlvannak.

A héten a födémen dolgoznak, októberben pedig az új ablakok és ajtók is a helyükre kerülnek, így az időjárás onnantól már nem hátráltathatja a folyamatot.

Dr. Puskás Tivadar polgármester a sajtóbejáráson el­mondta: pályázat segítségével újulnak meg az óvodák, összesen 640 millió forintot fordíthat erre a város. Ennek az összegnek egy jó részét a Szombathelyi Aréna Óvoda kapta, hiszen itt volt a legnagyobb szükség a korszerűsítésre.

Az óvoda már 2017 óta üresen áll, ekkor kezdtek volna dolgozni rajta, a bürokrácia viszont hátráltatta a folyamatot. Folyamatosan előre nem látható nehézségekbe ütközött a város. Amikor elköltöztették innen a gyerekeket, két lehetőség állt előttük. Vagy szétszedik a csoportokat a város különböző intézményeibe, vagy megpróbálnak olyan helyet keresni, ahol továbbra is együtt lehetnek a kicsik, így megőrizve az óvoda szellemiségét. Az utóbbit választották, így a régi püspöki iskola helyén üzemeltek tovább a csoportok. Ez jó döntésnek bizonyult, most már néhány hónapon belül újra birtokba vehetik a kívül-belül megújult intézményt a kicsik. Gyakorlatilag teljes a modernizálás. A polgármester azt mondta, most már bízik benne, hogy további fennakadások nem hátráltatják a rekonstrukciót.

Bőczénné Taletovics Katalin, dr. Puskás Tivadar, Sátory Károly, Illés Károly az Aréna utcai készülő óvodánál
Fotó: Cseh Gábor

Sátory Károly, a választókerület önkormányzati képviselője arról beszélt: képviselőként szinte első dolga volt, hogy elindítsa az ovi felújítását. Majdnem fél évszázada nem nyúltak az épülethez, pedig véleménye szerint az egyik legjobb szakmai munkát végző intézmény ez a városban. Az igyekezet ellenére nem sikerült időben nekiállni a munkáknak. Illés Károly alpolgármester kifejtette: mire az adminisztrációs feladatokkal végeztek, elszálltak az építési vállalkozók árai, nem volt elég a forrás. Újra kellett tervezni a felújítást és új közbeszerzést is kellett kiírni. A változtatások viszont nem mentek a minőség kárára.

Bőczénné Taletovics Katalin, az Aréna óvoda vezetője szerint ebből a folyamatból a gyerekek keveset érzékeltek, nekik ideális környezetet tudtak teremteni az ideiglenes helyen is.

Az Aréna utcai épületből hiányzott egy színvonalas egyéni fejlesztőszoba és egy szabvány szerinti tornaszoba is. A megközelítése és belső közlekedési rendszere is nehezen volt átlátható. Az épület energetikai jellemzői a kor követelményeinek már nem felelnek meg. A beruházás során az épület földszinti részét – az új funkciók figyelembe vételével – akadálymentesítik, a kétszintes épületrész földszintjén jelentős változások történnek, falakat is áthelyeznek.

Így lesz egy új melegítőkonyha, torna- és fejlesztőszoba is. A kisméretű nevelői szobából és elkülönítőből a meglévő mellett kialakított második személyzeti öltöző is készül vizesblokkal. A főbejárathoz érkezve a terület feltöltésével akadálymentes lesz a bejárat is.

Az óvoda jelenleg 9 óvodai csoporttal rendelkezik, összesen 180 gyermek jár az intézménybe. Reményeik szerint tavasszal már visszaköltözhetnek a megújult épületbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában