Programok

2019.09.30. 11:30

Telt házat hozott a Kutatók Éjszakája Szombathelyen

Több helyszínen rengeteg programmal zajlott a Kutatók Éjszakája a hétvégén a vasi megyeszékhelyen.

Lakosi Gabriella

Az ELTE SEK épületében negyvenhat helyszínen kísérletezhettek a fiatalok

Fotó: Unger Tamás

Pénteken már negyedszer nyíltak meg az ELTE Savaria Egyetemi Központ kapui. A programokon a Savaria Egyetemi Központ oktatói tartottak színes előadásokat. Ezekre hatalmas volt a jelentkezés, a regisztrációhoz kötött programokra nagyon hamar beteltek a helyek. Főleg a fizikai és a természettudományi témák voltak nagyon keresettek – mondta el Lenkai Nóra az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ hivatalvezetője.

A fizikai kísérleteket bemutató programon mindössze két nap alatt elérték a maximumlétszámot, pedig két előadást is szerveztek. Az esemény előtti nap pedig már telt ház volt.

Aki nem gondolkodott időben, annak sem kellett elkeseredni, hiszen rengeteg szabadon látogatható kísérőprogrammal is készültek. Már az aulában is jó volt a hangulat, az egyetem duális képzésében részt vevő partnercégek települtek ki, hogy bemutatókat tartsanak a közönségnek. Így a legkisebbek is kipróbálhatták például azt, hogyan kell forrasztani.

Összesen több mint ezer érdeklődő fordult meg az egyetem épületében a 46 helyszínen. Újdonságként kitelepült a katasztrófavédelem is, bemutatták, hogyan kell használni a porral oltót, vagy hogy mi a teendő, ha főzés közben tűz keletkezik. Szintén először volt látogatható az alagsori fotólabor, ahol grafikus tartott előadást „Árnykép-Fotogram készítés” címmel.

 

Sience Fair versenyt is rendeztek a Kutatók Éjszakáján, azon nyolc középiskolás csapat vett részt, különböző találmányokat mutathattak be a zsűrinek. Az ötletdíjat a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, a prezentációs díjat a szintén kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános iskola, Gimnázium és Kollégium, a virtuális díjat a sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, míg a legaktívabb iskola díját az Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola nyerte el.

Dr. Németh István rektorhelyettes az eseményen azt mondta, az intézmény 60 éves évfordulóján kicsit mindent extrémebben szerveznek, idén a részt vevő tanárok is sokkal több ötlettel álltak elő a megszokotthoz képest, így lett ilyen széles a programkínálat. A Kutatók Éjszakája mindig kiemelt szerepet kapott, hiszen a fiataloknak szeretnék megmutatni, mi zajlik az egyetemen. Ha a tudományok egy-egy ilyen alkalommal felkeltik az érdeklődésüket, nagyobb valószínűséggel választanak majd ilyen pályát.

Saját példát is hozott dr. Németh István. Elárulta: ő gyerekként a lézerkardok miatt döntött úgy, fizikus lesz. Bár lézerkardot készíteni nem lehet, továbbra is nagyon érdekesnek találja ezt a területet. Reméli, a résztvevők közül néhány gyereket hasonlóan megérint a program.

A Kutatók Éjszakájához a Savaria Múzeum is csatlakozott, ahol előadásokkal és tárlatvezetéssel várták a közönséget, este táncoktatást hirdettek „jazzkorszak” módra.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán előadásokat tartottak a többi között a betegek jogairól, az egészséges táplálkozásról, valamint táncbemutatót és activityt is szerveztek.

Szombaton a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban alakultak át a folyosók és a Harry Potter-rajongóké volt a főszerep. A muglik elvarázsolt iskolájába megérkeztek Roxfort diákjai. A pincétől a padlásig az elvarázsolt folyosókon sétálva juthattak az érdeklődők teremről teremre, miközben kitanulták a varázsmesterség fortélyait. A Vas megyei TIT-ben a tömegszórakoztatásról hallhattak előadást az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában