Jubileum

2019.09.09. 07:00

Tíz éve vált várossá Vép – Díszpolgári címet kapott Varga Gyula volt polgármester

Felidézték a várossá válás útját, köszöntötték a tíz éve született gyerekeket és elismeréseket is átadtak a várossá avatás 10. évfordulójára szervezett ünnepségen. Elhangzott Vép himnusza is: a szöveg Nagy Jánosé, a zeneszerző Petró András.

Tóth Kata

Fotó: Horváth Balázs

Szombathely Város Fúvós­zenekara játszotta a magyar himnuszt, a vépit pedig – Nagy János szövegét Petró András zenésítette meg éppen tíz éve – az elragadó hangú Pogácsás Zsuzsanna énekelte az ünnepség kezdetén.

Nagy Attila Vépről készült kisfilmje után Varga Gyula volt polgármester emlékezett, hogyan lett Vép nagyközségből várossá. Említette nagyra becsült elődjét, Takács Ernőt, aki „aranybetűkkel írta be magát” Vép történetébe. Tőle vette át a munkát és kezdte megvalósítani programját 1998-ban. Mint mondta, az első ciklusban az élhető, nyugodt nagyközségi lét feltételeit teremtették meg. A másodikban lerakták a kisvárosi lét alapjait, a harmadik végére pedig pályázni tudtak a várossá válásra.

Dr. Csapó Tamás és munkatársai támogatásával készült el a pályázat. Az önkormányzati miniszter javaslatára Sólyom László akkori köztársasági elnök 2009. július 1-jével nyilvánította várossá Vépet.

A jánosházi születésű dr. Kiss László egyetemi tanár, az állam- és jogtudományok akadémiai doktora, nyugalmazott alkotmánybíró első szóra vállalta a felkérést, ő avatta várossá 2009. augusztus 15-én a települést, és Kajtár Ferenc kovácsmester készítette el a város kulcsát, idézte fel Varga Gyula. Visszaemlékezése végén bejelentette, több évtizedes szolgálat után befejezi közéleti tevékenységét, küldetése képviselőként lejár.

 

Dr. Kiss László is köszöntötte az egybegyűlteket. Azt mondta, folyamatosan figyeli Vép sorsát, kötődik a városhoz. „Vép fejlődésre van ítélve” – az avatón elhangzott mondatot idézte köszöntőjében Kovács Péter polgármester. És hozzáfűzte: ahhoz, hogy a mondat igaz legyen, nagyon sok mindent kellett, kell tennünk közösen, összefogva. – Eddigi eredményeinkre joggal vagyunk büszkék. Sokat tettünk a vépiekért, de egy ilyen útnak soha nincs vége – fogalmazott. Harangozó Bertalan kormánymegbízott Vép több száz éves mezővárosi múltját említette, mint olyat, ami büszkeséget adhat a helyieknek. – Őrizzék identitásukat, és töltsék meg városukat nap mint nap élettel – mondta.

Az évfordulón Vép városért érdeméremmel jutalmazták Szalai Katalin, Sági Józsefné, Hortobágyi Éva, Habda Viktória és dr. Csanaki Miklós munkáját. Varga Gyulának a város díszpolgári címet adományozott. „Emberközpontú, segítőkész, szívügye a település fejlesztése, az élhető, nyugodt otthont adó kisváros megvalósítása” – ez is szerepelt az őt méltató mondatok között. Az ünnepeltet állva tapsolta meg a közönség.

Húsz éve Vépet szolgálja Németh Tamás plébános – őt is köszöntötték. Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke emléklapot adott át a vépieknek a kerek születésnapra, amelyen részt vett gróf Erdődy László, dr. Kovács Györgyi, a Szombathelyi Járási Hivatal vezetője és Grieb Csaba, Tasnád polgármestere is.

Köszöntötték a jubileumi ünnepségen a várossal egyidős, azaz a tíz éve született vépi gyerekeket, és megkoszorúzták a város alapkövét a városháza előtti téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában