Hagyomány

2019.09.12. 19:50

Tolnay Sándor munkásságára emlékeztek Lukácsházán

A hagyományokhoz híven Tolnay Sándorra emlékeztek az állatorvosok a településen.

Lakosi Gabriella

Fotó: Unger Tamás

Már 27. éve gyűlnek össze a megye állatorvosai, hogy Tolnay Sándor születésének évfordulóján emlékezzenek az állatorvoslás első egyetemi professzorának munkásságára.

Tolnay Sándor Nagycsömötén – a mai Lukácsháza területén – született 1747-ben. Ő volt a magyar állatorvosképzés megindítója és szervezője. Tolnay 1787-ben nagyszabású tervet készített az oktatás rendjéről. Tanítói tevékenysége mellett pedig az ország állattenyésztésében is szerepet vállalt. 1792-ben két utasítást is kidolgozott a marhavésszel kapcsolatos teendőkről.

A kamara 1992-ben határozta el, hogy tiszteletére megemlékezéseket szerveznek. Az idén az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Állatorvosi Kamara Pannon Területi Szervezete, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya és Lukácsháza önkormányzata közösen szervezték az eseményt.

 

A közösségi házban tartott megnyitón Horváthné dr. Sélley Erzsébet megyei főállatorvos felsorolta az idei Tolnay Sándor-díjasokat. Az elismerést azok kaphatják, akik az állategészségügyi oktatás, ku­ta­tás terén, gyakorlati és operatív tevékenységükkel elismerést vív­tak ki. Ezután beszélt Tolnay Sándor munkásságáról is.

Dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár, országos tiszti főállatorvos a szakma fontosságát emelte ki. Szerinte a munka során egyszerre kell támaszkodni a hagyományokra és tapasztalatokra, valamint a jövőbe tekintve, az újítások felé is nyitottnak kell lenni.

A tiszti főállatorvos arról is beszélt: emelkedik a sertéshús ára, mivel Ázsiában a sertéspestis sorra szedi áldozatait. Ez ismét ráirányítja a figyelmet az állatorvosi munka fontosságára. Tavaly ilyenkor Kínában jelent meg a betegség, s az egész kontinensen végigsöpört.

Úgy fogalmazott: jó lenne, ha az európai állományokat meg lehetne óvni, de nagy a kockázat Magyarországon is, és Vas megyében sem lehetnek nyugodtak a gazdák. Az orvosoknak fel kell készülniük a betegségmentesítésre, ami hosszú évekig jelenthet feladatot.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott megköszönte a szakemberek mindennapi szolgálatát, és méltatta Tolnay munkásságát is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az állatorvosok munkájának komoly gazdasági hatásai vannak, hozzájárulnak ahhoz, hogy sikeresen működhessen az ország.

A rendezvényen felszólalt még dr. Szinesi András kamarai elnök, prof. dr. Sótonyi Péter rektor, dr. Abonyi Tamás főállatorvos, dr. Szieberth István, a Tolnay-alapítvány elnöke és Virág János, Lukácsháza polgármestere is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában