Jelöltek

2019.09.20. 06:01

Vas Megyei Prima díj 2019 – Magyar képzőművészet: Oroszy Csaba

Művei megtalálhatók külföldi és hazai magán- és közgyűjteményekben, köztereken: a Szivárványos Madonna a szombathelyi Batthyány-templomban vagy a Lángoló angyal a Jenei Galéria udvarán.

VN

Fotó: Cseh Gábor

Oroszy Csaba 1967-ben Zalaegerszegen született. A szombathelyi főiskola elvégzése után Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetem Képzőművészeti Mesteriskolájában tanult, mestere Keserü Ilona volt. Az itt eltöltött három év alatt tanulmánysorozatokat festett egy-egy témára. Heves szenvedéllyel vetette bele magát ezekbe a képi kutatásokba. Témái kimeríthetetlennek bizonyultak. Időnként később is visszatért egy, már „megdolgozott” területre az őt tápláló motívum számtalan újabb variációját hozva létre.

Fotó: Cseh Gábor

Az önarcképsorozat, a szálasan, kusza özönként megfestett kazlak vagy szalmabálák, a képfelületet beborító növényi halmazokra utaló ecsetnyom-labirintusok és a személyiségként ábrázolt fák mind felkészülésének különböző, de az egyéni tehetség ereje által mégis egymással összefüggő állomásai, folyamatai voltak. Az utóbbi években ezek a külön folyamatok mintha egy mederbe, közös felületre kerülni törekednének: egymás mellett keresik helyüket a festményeken a korábban nagyon is külön témának, festési módnak, szín- és anyaghasználatnak tekintett alkotóelemek, motívumok. Mintha kollázsok lennének a képek, de szervesen épülnek össze a szokatlannak tűnő társítások elemei. Szintézisre, sűrítésére, halmozásra való törekvés ez, ami az egyéni művészi életpálya természetes lüktetését is jelzi.

A képzőművészet számtalan műfajában kifejezi magát. Alapítása óta együttműködik a Weöres Sándor Színházzal a Miért Szép? összművészeti sorozat egyik létrehívójaként, tervezett díszletet, bábfigurákat, jelmezt a Mesebolt Bábszínháznak. A közélet aktív résztvevőjeként több mint 100 kiállítást szervezett, rendezett kortárs alkotóknak. Szimpóziumok, művésztelepek, ösztöndíjak, tanulmányutak segítségével mélyítette ismereteit.

Művei megtalálhatók külföldi és hazai magán- és közgyűjteményekben, köztereken: a Szivárványos Madonna a szombathelyi Batthyány-templomban vagy a Lángoló angyal a Jenei Galéria udvarán. 2008-ban az Ars Pannonica biennálé különdíjával ismerték el. Tucatnyi egyéni kiállítással büszkélkedhet Szombathelyen, Budapesten, Ausztriában és Németországban, valamint számtalan csoportos tárlaton vett részt festményeivel Európa-szerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában