Jelöltek

2019.09.20. 06:01

Vas Megyei Prima díj 2019 – Magyar oktatás és köznevelés: Glavanics Krisztina

Glavanics Krisztina szülőfalujában 2002 óta tagja az önkormányzatnak; dolgozik a helyi települési és a horvát nemzetiségi önkormányzatban, emellett egy cikluson keresztül volt képviselője az országos horvát önkormányzatnak, valamint a Vas Megyei Horvát Önkormányzatnak.

VN

Fotó: Unger Tamás

Glavanics Krisztina Narda polgármestere. Életét meghatározza egyrészt horvát nemzetisége, másfelől az a kettős identitás, hogy Magyarországon él, amelyet a hazájának tart; de horvátnak vallja magát, és szereti anyaországát, amely gyökereket és anyanyelvet adott számára. A Kanizsai-gimnáziumban érettségizett, majd a Berzsenyi-főiskolán horvát nyelv és irodalom, valamint német nyelv és irodalom szakos tanárként végzett. Ezt követően a Pécsi Tudományegyetemen német nemzetiségi szakos bölcsész és középiskolai tanár diplomát szerzett.

Közben a Szombathelyi Közgazdasági Szakközépiskola tanára lett, ahol egyetemisták tanítási gyakorlatánál mentori feladatokat is ellátott. Munkaközösség-vezetőként számos program megírásában vett részt, emellett közismereti és szakmai német nyelvi vetélkedőket szervezett. Az oberwarti kéttannyelvű és a varasdi gimnáziummal is segítette együttműködést. Tagja a tanfelügyelettel kapcsolatos teendőket koordináló csoportnak, és tehetséggondozással is foglalkozik. Volt óraadó a Savaria Egyetemi Központ Horvát Tanszékén, és horvát nyelvet tanított burgenlandi iskolákban. 2011-ben nemzetiségi horvát nyelv és irodalomból mester fokozatot szerezett, majd az ELTE doktorandusza lett szláv irodalomból, jelenleg a doktori értekezését írja. Több publikációja is megjelent.

Fotó: Unger Tamás

Aktív a nemzetiségi és a közösségi programok szervezésében, szívügye a kapcsolattartás a horvát testvértelepülésekkel. Szabadidejében egy négy ország horvátjait tömörítő énekkar tagja, két éve egy régi grádistyei és horvátországi dallamokat megörökítő könyvet szerkesztett.

Glavanics Krisztina szülőfalujában 2002 óta tagja az önkormányzatnak; dolgozik a helyi települési és a horvát nemzetiségi önkormányzatban, emellett egy cikluson keresztül volt képviselője az országos horvát önkormányzatnak, valamint a Vas Megyei Horvát Önkormányzatnak.

2009-ben polgármesterré választották Nardán. A településen azóta megvalósult az orvosi rendelő, a tűzoltószerház és a kultúrotthon felújítása, egy Magyarországot Ausztriával összekötő kerékpárút és pihenőhely létrehozása, a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, önkormányzati utak, buszmegállók, ravatalozók felújítása, az óvodai nevelést szolgáló intézmény kialakítása pedig jelenleg is zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában