Boros Bánk Levente a választás szombathelyi tétjéről

2019.10.06. 20:00

Békesség vagy háború

Békesség és gyarapodás vagy öncélú és értelmetlen háború vár Szombathelyre az elkövetkezendő öt évben: Boros Bánk Levente politikai elemzőt, a Médianéző Központ igazgatóját az önkormányzati választások szombathelyi tétjéről is kérdeztük.

Vas Népe

Boros Bánk Levente

Fotó: VN/Médianéző

Ön szerint mi az október 13-ai önkormányzati választás tétje Szombathelyen?

Szombathely számára egyértelműen az a választás tétje, hogy békességben és gyarapodásban éli-e meg a következő öt évét, vagy ellenzéki vezetést választva egy öncélú és értelmetlen háborút kezd a kormánnyal szemben, ami megmérgezi a város mindennapi életét, cserébe pedig elvágja magát a nyugodt fejlődés lehetőségétől. A szombathelyiek az utóbbi hónapokban megtapasztalhatták, milyen az, amikor költségvetési csalással gyanúsított képviselők, köpönyegforgató megélhetési politikusok vagy kívülről érkező politikai kalandorok kizárólag saját érdekeiket követve megbénítják a város működését. Ennek a helyzetnek a fenntartása vagy megszüntetése a kérdés október 13-án.

Mit gondol, meddig „tart ki” a választói emlékezet? Vajon a választópolgárok tisztában vannak azzal, hogy az egyik szombathelyi képviselőjelölt ellen többmilliárdos költségvetési csalás miatt folyt (és folytatódik) eljárás?

Czeglédy Csaba végső kétségbeesésében mindent megtesz, hogy elodázza a bírósági eljárást, ennek érdekében még Gyurcsány Ferenccel is összeállt. Nehezen hiszem, hogy a választók elfelejtenék, hiszen politikai ellenfelei biztosan kapva kapnak az alkalmon, hogy minden fórumon emlékeztessék őket a gyurcsányista szocialista viselt dolgaira. Viszont beszédes, hogy már sajátjai sem merték felvállalni, így most a függetlenség látszata mögé próbál bújni.

Boros Bánk Levente
Fotó: VN/Médianéző

Mi a véleménye Nemény András bevándorlással kapcsolatos korábbi megnyilvánulásairól? Mi várna Szombathelyre az ő győzelme esetén?

Nemény András a nyilvánosság előtt tagadta, hogy a bevándorlás problémát jelentene, sőt azt állította, hogy az Európai Unió elosztási rendszere jó válasz a kérdésre. Ebből csak azt a következtetést tudom levonni, hogy nem lenne ellenére, ha migránsokat telepítenének le Szombathelyen is, amennyiben erre lehetőség nyílna. A bevándorlás támogatása jól jelzi, hogy a balliberális polgármesterjelölt arra akarja felhasználni megpályázott tisztségét, hogy a pártja céljait szolgálja, azaz háborút indítson a kormánnyal szemben, függetlenül attól, hogy ez érdekében áll-e Szombathelynek.

A szombathelyi baloldali polgármesterjelölt egészen Brüsszelig ment a közvetlen uniós támogatásokról szóló kampányígéretekért. Mit gondol, megérte a nagy utazás, vagy a választók különbséget tudnak tenni a reális és a valós lehetőségektől elrugaszkodott ígéretek között?

Komolytalan. Ennek az útnak pont annyi értelme és jelentősége volt, mintha bármelyikünk elutazna Brüsszelbe és saját barátaink körében, egy sarki kocsmában közösen fantáziálnánk arról, hogy mit kellene tenni, mondjuk, Kassa felvirágoztatása érdekében. Nemény András egy senki Brüsszelben, saját párttársain kívül senki sem tudja, hogy a világon van, így a szava is pont ennyit ér ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában