Több mint félezer kereskedő árult

2019.10.27. 20:00

Elégedett árusok a Simon-Júdás vásár után – a tavaszias idő jó forgalmat hozott

A Simon-Júdás vásár négy és félkilométeres útszakaszának két oldalán több mint félezer kereskedő sátra várta az érdeklődő vevőket. A szervezők számításai szerint idén az ötvenezer főt meghaladta a Simon-Júdás napi országos kirakodóvásárra érkezők száma a két nap során.

Pajor András

Hámori Sándorné és lánya saját készítésű terményfigurái is jól fogytak

Fotó: Pajor András

„Megérkezett Simon-Júdás, jaj már néked pőre gatyás!” 1400-as évek óta szól Sárváron a közeledő télre fi gyelmeztető mondás – ezúttal a jó idő miatt kissé halkabban. Zsigmond király ekkor adott Sárvárnak országos kirakodóvásár-tartási jogot. A sok száz éves hagyomány ma is él és változik. Az utóbbi évek újdonsága az árcédula, ami jelzi, hogy az alkudozás élménye és lehetősége nagyrészt már a múlté.

– Meghatározó turisztikai jelentősége van az októberi sárvári vásárnak. A több mint 600 esztendős múltra viszszatekintő országos kirakodóvásár standjainak kínálata nagyon sokrétű.

Hámori Sándorné és lánya saját készítésű terményfigurái is jól fogytak
Fotók: Pajor András

A több száz éves hagyomány mellett ez a sokszínűség vonzza azt a több tízezres tömeget, akik ilyenkor Sárvárra látogatnak – szólt a színes forgatagtól Kondora István polgármester. Kiegészítve azzal, hogy a Simon-Júdás Vásár története során csak háborúk idején maradt el. A közönség szórakoztatására két színpadot is állítottak. Péntek este a Nádasdy-vár parkolójában felállított nagyszínpadon DJ Shepherd volt a házigazda, majd az éjszakáig tartó szombati buliban vendégként fellépett DJ Szatmári & Jucus is.

Becslések szerint ötvenezren fordultak meg idén a sárvári országos kirakodóvásáron

Szombaton ezen a színpadon és a Posta térin napközben órás váltásokkal népzenei fellépők voltak. Olyan környékbeli közreműködőket hívott a programot szervező sárvári néptánckör, amelyeket már ismert a helyi közönség. – A vásárosok nagy része visszatérő, régóta megszokott helyen bérlik a standjaikat, őket mi hívjuk meg az első körben. Aztán szeptemberben lehetőség van új árusok jelentkezésére is. Aki befi zette a helypénzt, és elfogadta a vásártartás szigorú feltételeit, az jöhet, mivel egyik legfontosabb feladatunk a rend biztosítása – mondta Tóvári György főszervező. Hozzátette, hogy a kereskedők mindig elégedetlenek, azonban a tavalyi eső áztatta vásár után a mostani ragyogó napos időre senki sem panaszkodhatott.

A Posta téri kézműves vásáron csak minősített árusok kínálhatták portékáikat

A kézműves vásár szerves része a forgatagnak, azonban a Posta téren csak előzsűrizés után fogadták el az árusok jelentkezését. Ez biztosította, hogy valóban minőségi termékekkel lehessen megjelenni. Ez alkalommal egy csárdaudvart is kialakítottak, ahol cigányzenekarok élőben húzták a talpalávalót. Új parkolóhelyek kialakításával is segítették az autóval érkezőket. A jó szervezettséget mutatja, hogy a járdákat nem foglalták el a kirakodók, és néhány órával a zárást követően a belváros utcáit már feltakarítva adták vissza a forgalomnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában