Lapunkhoz fordult

2019.10.17. 14:00

Életveszélyes lakás Szombathelyen? – Az önkormányzattól vár segítséget olvasónk

Egy Paragvári utcai önkormányzati bérlakásban él hét éve Horváth Csaba. Az 58 éves, megváltozott munkaképességű férfi lapunkhoz fordult, mert állítása szerint életveszélyesek a körülményei.

Tóth Kata

Horváth Csaba mozgássérült-feljárót szeretne

Fotó: Horváth Balázs

– Rosszul látok és nem jól hallok. Cukorbeteg és asztmás vagyok, volt több szívinfarktusom és tüdővérzésem, gond van a csípőmmel, a gerincemmel is – sorolta Horváth Csaba, és 22 négyzetméteres hajlékában a havi gyógyszer­adagját mutatta. – Jóformán erre megy el a pénzem, meg a házra.

2013. május 1-jétől állapítottak meg nála rokkantsági ellátást, amelyet azóta folyósítanak. Miután leszázalékolták, állítása szerint sehol sem tudott elhelyezkedni. Egy szo­ba-konyhás, udvari vécés, komfort nélküli lakásban él, ahol elmondása szerint „lóg” a fal, jön fel a parketta, hiányzik a küszöb, penészes a konyha. Az udvar felől szétrepedt a fal a gázvezetéknél, emiatt úgy érzi, életveszélyben van. Festetni neki kellene, de arra végképp nincs pénze.

Horváth Csaba mozgássérült-feljárót szeretne
Fotó: Horváth Balázs

Mozgássérült-feljárót szeretne, és olyan helyet, ahol legalább fürdő van. Megkeresésünkre dr. Károlyi Ákos jegyző a lakástörvényre és Szombathely lakásrendeletérére hivatkozva azt írta, a szerződés tartalmazza a bérbeadó és a bérlő karbantartási kötelezettségeit. Horváth Csaba szerződésében az szerepel: amíg a bérleti jogviszony fennáll, ő gondoskodik a burkolatok, ajtók, ablakok, a berendezés karbantartásáról és egyebek mellett az épületben, a központi berendezésekben keletkezett hibák kijavításáról is. A jegyző megjegyezte még: komfortos és összkomfortos bérlakások bérbeadására pályázni lehet. Előnyt élvez az elbíráláskor az az igénylő, akinek tartós egészségkárosodása van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában