átállás

2019.10.26. 07:00

Jön a téli időszámítás

Vasárnap megkezdődik a téli időszámítás. Holnap reggel már fél 7-kor világos lesz, de előbb is sötétedik. Mindenkinek a szervezetét megviseli az átállás. Két évig még biztosan tekergetnünk kell az órát.

Budai Dávid

Tóth-Erdei Virág állítja az órát. Visszaszámlálás indul: 2021-ben megszűnik ennek gyakorlata Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Holnap kezdődik a téli időszámítás, szombatról vasárnapra virradóra hajnali háromkor kettő órára kell visszaállítani az órákat. A Nap így vasárnap egy órával korábban kel szombathoz képest: 7.27 helyett 6.29- kor, viszont egy órával korábban is nyugszik: 16.46-kor, szemben a szombati 17.49-cel, és éppen ez a tény az, ami miatt az emberek többsége inkább a nyári időszámítást részesíti előnyben, miközben egészségügyi szempontból az eredeti – csillagászati szempontokon alapuló – téli időszámítás jobb a szervezetnek. Az óraátállítás mindenkire hatással van, van akinek a szervezete néhány nap alatt hozzászokik, hogy korábban sötétedik, másoknak hetekig tart az átállás. A korai sötétedés miatt jobban kell figyelni az utakon is, a tapasztalatok azt mutatják, ilyenkor megnőhet a balesetek száma.

Tóth-Erdei Virág állítja az órát. Visszaszámlálás indul: 2021-ben megszűnik ennek gyakorlata Fotó: Szendi Péter

Az okostelefonok érzékelik az időzónát, így azok automatikusan maguktól állítják be a pontos időt, nincs vele dolgunk, ahogyan az óraátállítás a vasúti menetrendeket sem befolyásolja, a téli időszámításra való átállás mindöszsze néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint – közölte a MÁV. Mint ismert, idén tavasszal az Európai Parlament megszavazta az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését, abban azonban nem állapodtak meg, hogy a nyári vagy a téli időszámítást tartanák-e meg. Azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Akárhogyan is lesz, két évig még biztosan tekergetünk, a holnapi után legközelebb 2020. március 29- én hajnali kettőkor, amikor újra átállunk a nyári időszámításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában