mesélő házak

2019.10.23. 07:00

Nádasdi Katona hősi halála

1956. november 4-én hajnalban ágyúdörgésre ébredt az ország. A forradalom leverésére érkező szovjet csapatoknak két fő céljuk volt.

Feiszt György

Braun Károly honvéd egykori szülői háza Nádasdon Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Meg kellett szállniuk a katonai objektumokat, és le kellett fegyverezniük a magyar honvédséget, valamint a nemzetőr-alakulatokat. A laktanyákat az egész országban körülzárták, és az ellenállás legkisebb jelére tűzcsapással válaszoltak. A „Forgószél hadművelet”-nek nevezett intervenció során a Veszprémben és környékén több napig tartó fegyveres harcokban huszonegy ember vesztette életét. A megyeszékhelyhez közel fekvő Szentkirályszabadján a lokátorbázisra támadó szovjet alakulat és az őrség között is tűzharc alakult ki, amelynek során az álmából felvert Braun Károly, 21 éves, nádasdi születésű honvédet fejlövés érte. A pontos történések morzsáit évtizedekkel később Takács László nádasdi plébános gyűjtötte össze. A hősi halált halt honvéd utolsó óráit a családnak a katonatársak mesélték el. A szentkirályszabadjai bázist elfoglaló intervenciósok az életben maradó katonákat foglyul ejtették, a sérülteket magukra hagyták. A láblövést kapott Szabó honvéd hívta a mentőket, akik Braun honvédet eszméletlen állapotban szállították a veszprémi kórházba, de ott már nem tudtak rajta segíteni. A Veszprém környéki tűzharcokban elhunyt katonák neveit egy kemestaródfai honvéd olvasta az akkori veszprémi újságban. A hírt ő tudatta nádasdi menyasszonyával és általa a családdal, még azt megelőzően, hogy a honvédségtől a „Karcsi fiuk meghalt! Parancsnok” szövegű hivatalos távirat Nádasdra érkezett volna. A fiatal honvéd holttestét hazahozatták. Az újratemetés december 12-én történt meg.

Braun Károly honvéd egykori szülői háza Nádasdon Fotó: Szendi Péter

A család gyászában az egész falu osztozott. A szülői háztól induló menet élén a koporsót a legénytársak vitték, a keresztre Károly katonai sisakját függesztették. A honvédséget képviselő katonai szállító gépjármű legénysége a temetés után nem tért vissza alakulatához, hanem nyugatra távozott. Bár a haláleset valós történései köztudottak voltak, a hivatalos verzió szerint „Braun Károlyt az ellenforradalmárok lőtték agyon”. Az „Ifjúságod és véred a hazának adtad; Braun Károly honvéd 1956. november 4.” feliratú táblát a rendszerváltozás után, 1994-ben a község új temetőjében felállított emlékkereszten helyezték el. Braun Károly hősi halottá avatása a mai napig sem történt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában