tizenhárom kilométernyi út

2019.10.02. 11:30

Osztrák és magyar túravezetők a Semmering körül

Semmering környékén barangoltak osztrák és magyar túravezetők, turisztikai szakemberek: a Hirschenkogel és a Sonnwendstein csúcsait járták meg, egészen a Feistritz-nyeregig haladtak az Alpannonia fő túraútvonalának első szakaszán.

Nemes Judit

Közösen fedezték fel a környéket

Fotó: VN/Bakos Márton

Túravezetők keltek útra nemrég a Kőszeget és az ausztriai Fischbachot összekötő magashegységi és panoráma-túraút egy szakaszán, azzal a céllal, hogy felkeltsék a figyelmet a két település között húzódó Alpannonia túraútvonalra, valamint hogy a jelenlegi résztvevők és újabb kollégák bevonásával olyan túravezetői stábot hozzanak létre, amely a Kőszegi-hegységben már jól működik, ezt a példát szeretnék kialakítani az Alpannonián is – tudtuk meg Bakos Márton projektmenedzsertől. Hozzátette: az első, tizenhárom kilométeres szakasz megtételét további hét követi majd: idén még háromnak a bejárása a tervük, a maradék négyet pedig jövőre barangolják be. A szeptemberi nyitó alkalmon összesen tizenheten vettek részt.

– Zömében aktuális túravezetők, új túravezető-jelöltek, a túraútvonalról készülő film rendezője, projektmenedzserek, valamint családtagok voltak jelen. Terveink szerint az összes szakaszt egy-egy hétvégi napon fogjuk bejárni. Várjuk a következő alkalmakra a potenciális túravezetők jelentkezését – emelte ki. Megtudtuk azt is, hogy egy főútvonala van a túraútnak, amelyből számos sárga jelzésű ágazik le, ezek valamilyen kulturális vagy épített örökséghez vezetik a túrázókat. Bakos Márton emlékeztetett: 2007-ben készült el a piros színű főútvonal, melynek hossza körülbelül száznegyven kilométer.

Közösen fedezték fel a környéket
Fotó: VN/Bakos Márton

Elmondta azt is, hogy a piros színnel jelzett főútvonal fix, a sárgával jelzettek száma azonban egyre gyarapszik, mivel mind a magyar, mind az osztrák oldalon gazdag a felhozatal a látnivalókból, melyek elhelyezkedésük miatt nem fértek rá a főútvonal vezetésére, mellékútvonalakkal azonban kisebb-nagyobb kitérésekkel nemcsak könnyen elérhetőek, de csábítók is lehetnek – fűzte hozzá.

A turisztikai szakember elárulta, hogy a határon átnyúló, osztrák–magyar Alpannonia projekt első időszakban egységes tábla- és jelzésrendszert, áttekintő térképpel felszerelt indulókapukat létesítettek, valamint az útvonal több pontján vonzerőnövelő céllal bővült az ökoturisztikai infrastruktúra.

Jelenleg a második projektidőszak zajlik, ennek, azaz az Alpannonia plusznak a céljai, hogy azt osztrák és magyar kollégákkal közösen kialakított koncepció mentén optimalizálják az útvonalakat és bővítsék azokat. Az úgynevezett zöld turizmust is szem előtt tartják, ezen elv mentén a túradesztináció egészére hosszú távú működtetési stratégiát alkotnak.

Kiemelte még, hogy új kommunikációs felületeket is nyitnak, továbbá, egyes településeken a túrázók számára alapszükségleteket kielégítő és az útvonalat vonzóbbá tevő infrastrukturális fejlesztéseket terveznek. Az új attrakciókat és pihenőhelyeket igénybe vevő helyiek, napi látogatók vagy hosszútávtúrázók száma a beruházás révén várhatóan gyarapodni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában