Még nem dőlt el

2019.10.14. 15:40

Patthelyzet Döröskén, máshol sorsoltak – Mi az eljárás szavazategyenlőség esetén?

A megye több településén keletkezett szavazat­egyenlőség az egyéni listás képviselőjelöltek között, egy faluban, Döröskén pedig a két polgármester-jelölt ugyanannyi voksot kapott.

Vas Népe

London, 2014. május 25. Egy szavazó bedobja szavazólapját az urnába a londoni külképviseleti szavazókörben, a magyar nagykövetségen az európai parlamenti választások napján, 2014. május 25-én. A nagy-britanniai külképviseleten 701 magyarországi állandó lakcímmel rendelkezõ szavazó vetette fel magát a szavazólistára. MTI Fotó: Deme Dániel

Forrás: MTI

Fotó: Deme Dániel

A 94 lelkes Döröskén ketten indultak a polgármesteri címért: a jelenlegi faluvezető, Dománé Tóth Erika mellett Horváthné Varga Marietta Margit is jelöltette magát a posztért. Mindketten ugyanannyi, 38 voksot kaptak a szavazóktól.

Ebben az esetben az az eljárás – tudtuk meg dr. Stankovits Györgytől, a Vas Megyei Területi Választási Iroda vezetőjétől –, hogy az eredménytelen választást 120 napon belül meg kell ismételni, azaz időközi választást kell kiírni. Addig, amíg az új polgármestert meg nem választják, a régi marad tisztségben. Azaz az időközi választásig Dománé Tóth Erika marad a falu első embere.

Több településen alakult ki szavazategyenlőség az egyéni listás jelöltek között a sorban utolsó képviselői helyért. Ebben az esetben a szavazatszedő bizottságnak sorsolással kell eldöntenie, hogy melyik jelölt nyeri el a mandátumot. Ez fordult elő például Iklanberényben, ahol a második, vagy Magyarszecsődön és Felsőmarácon, ahol a negyedik képviselői mandátum tulajdonosáról kellett sorshúzással dönteni.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában