megemlékezés

2019.10.23. 10:00

Színdarab, iskolatörténet, feladványok az ünnepen – a kőszegi TEKI csendesnapján jártunk

Önként vállalt áldozat – ezzel a címmel tartottak rendhagyó október 23-i megemlékezést az evangélikus középiskola (TEKI) dísztermében.

Tóth Kata

Fotó: Ohr Tibor

A keddi csendesnap mottója az ünnep volt a TEKI-ben: feldolgozták az 1956-os eseményeket, ünnepelték az október 31-i reformáció napját és az iskola 120 éves jubileumát is. A templomban 8-kor kezdődött a program, ott az egyik öregdiák, Menczinger Tamás előadását hallgatta meg a közösség egyik fele. A másik csoport addig beült a díszterembe, hogy megnézze az ünnepre készült darabot, majd helyet cseréltek.

Fotók: Ohr Tibor

„Milyen erős meggyőződésre van szükség ahhoz, hogy kitarts amellett, amiben hiszel, még akkor is, amikor egyáltalán nem értenek meg téged még a hozzád közelállók sem?” „Egyértelműen koncepciós pert folytattak ellene.” – ezek a mondatok is elhangzottak a színdarabban, ami a forradalom mártírja, Nagy Imre és Jézus élete, sorsa között vont párhuzamot. A 12. osztályos Horváth Marcell alakította Jézust, Nyúl Patrik Nagy Imrét. A Bibliából, más hiteles szövegekből merített a darab, az egyedüli fiktív szöveget az író-rendező páros, Zsóri-Ments Orsolya iskolalelkész és Gergáczné Varga Andrea tanárnő írta. Szelinger Annamáriát és Csabai Noémit narrátor szerepben láttuk.

 

Ezután az osztályfőnökök vezetésével különböző helyszíneken az intézmény ünnepeihez kapcsolódó feladványok – activity, az iskola korszakaihoz tartozó dalok felismerése, az emlékszobában szekkók (száraz vakolatra festett képek) azonosítása – várták a diákokat, akik egy iskolatörténeti diasort is végignéztek. A napot a templomban rövid összegzéssel és imával zárta a közösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában