Beruházás

2019.10.18. 11:30

Túl a munka felén – Tizenhétezer lakost szolgál ki a büki szennyvíztelep

Látványos szakaszába ért a büki szennyvíztelep bővítése, és folyik a munka a csatlakozó négy településen. Másfél év múlva lesz teljesen kész a rendszer, a büki beruházást viszont előbb készre jelenthetik.

Bakos Ágnes

A szennyvíztelep madártávlatból

Fotó: VN

Látványos szakaszába ért a büki szennyvíztisztító telep bővítése: új tisztítástechnikai sor épült, gépészeti szerelések zajlanak most, valamint az udvar csövezése folyik, az új műtárgyakat gyakorlatilag integrálják a régi telepbe – mutatta a helyszínen Kövér Tamás, a Soproni Vízmű Zrt. büki üzemmérnökségének vezetője.

Csaknem egy éve folyik a telepfejlesztés az összesen 1,7 milliárd forintos beruházás részeként. Jelentősen növelik a telep tisztítókapacitását, 12 ezer lakos helyett 17 ezret tud majd kiszolgálni a létesítmény. Jó ütemben halad a kivitelezés, körülbelül 70 százalékos most a készültség. Mechanikai tisztítást szolgáló műtárgy készül, aztán a biológiai tisztítás is új műtárgyban történik majd, és állnak az iszapkezelő gépház falai – ez is látszik a büki telepen.

A szennyvíztelep madártávlatból
Fotó: VN

A következő fázisban villamos és irányítástechnikai bekötéseket végeznek, tájékoztatott a büki üzemmérnökség vezetője. A bővítés nem okoz fennakadást a mindennapi munkában, gyakorlatilag biztonságtechnikai, munkavédelmi szempontból ad pluszfeladatot az, hogy egy munkaterületen dolgoznak, de a tisztítás ugyanúgy folyik, mintha nem lenne építkezés – számolt be Kövér Tamás.

A telephelybővítéssel párhuzamosan folyik a szennyvízcsatorna kiépítése a négy településen, amelyek most kapnak szennyvízhálózatot: Acsádon, Meszlenben, Va­s­szilvágyon és Váton. – Első körben kiépültek a települések közötti szennyvíznyomó vezetékek, aztán az alvállalkozók Acsádon és Meszlenben megépítették a szennyvízátemelő műtárgyakat, most a gravitá­ciós szennyvízelvezető hálózat kiépítése folyik, gravitációs gerincvezetéket építenek ki beton tisztítóaknákkal, és a házi bekötéseket – részletezte Kövér Tamás. A falvakban összességében nézve most körülbelül 40 százalékos készültségnél tart a munka. Acsádon például van, ahol már az utómunkák folynak, egy-egy szakaszon már ismét járható teljes szélességében az út.

A falu nagy részén azonban óránkénti 30 kilométeres sebességkorlátozás mellett lehet autózni, és ahogy a munkafolyamat kívánja, időszakosan fél-fél pályán engedik csak a forgalmat.

A jelenlegi állapot alapján tartható a 2021. május 31-re tervezett befejezés az egészében állami finanszírozásban zajló beruházásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában