eredeti szépség

2019.10.10. 13:58

Új pompájában hirdeti Mária oltalmát a vépi műemlék

A régi Mária-kertben, Vép főterén eredeti szépségére állította vissza a Mária-szobrot Módy Péter okleveles szobrász, restaurátor, műemléki szakértő. A széles összefogással megújult műemléket Németh Tamás plébános szentelte fel kedden este a szentmise után.

Tóth Kata

A város legrégebbi közterületi szobra a főtéri Immakuláta-szobor – az égre tekint a Szűzanya, de a város lakóit figyeli

Fotó: Szendi Péter

Nyáron kezdődött a barokk szobor felújítása – közadakozással gyűjtötte össze a mintegy 2,5 millió forintot a helyi értéktár bizottság az önkormányzat, a Vép Fejlődéséért Közalapítvány és az Egyházközség támogatásával. Módy Pétert a felszentelés előtt kérdeztük: „Vasszécsenyi műhelyemben először tisztítást, algaölő kezelést kapott a szobor, majd, miután megszáradt, konzerváló kezelést. Ezután jöhetett a plasztikai kiegészítés, a hiányok pótlása. Feltűnt, hogy az impozáns méretű szobor valaha sokkal szebb fejet hordozhatott.

A város legrégebbi közterületi szobra a főtéri Immakuláta-szobor – az égre tekint a Szűzanya, de a város lakóit figyeli
Fotó: Szendi Péter

Egy korábbi felújítás során lefaraghatták az elkopott fejet, amire az arányok mellett abból is lehetett következtetni, hogy az érett barokk drapériához képest a haj kissé primitívebben „megfogalmazott” volt. Az arcon – hogy egészségesebb méretű és formájú legyen –„vissza kellett hizlalni” a homlokot, az orrot. Ez volt a munka egyik legizgalmasabb része. Ezután az eredetit követő festéknyomok alapján kellett visszafesteni a szobrot. Az ikonográfiailag kötött színezés – Máriánál a kék köpeny, a piros ruha – adott volt. A szobor visszakapta szakrális súlyát és hangsúlyát – mondta a restaurátor.

A szobor talapzata végig a helyén maradt, megújult a kerítése. A barokk munka hátsó oldalán egy vékony sávban tanúfelületként meghagyta a művész az eredetit. Németh Tamás plébános az esti szentmise részeként a Boldogasszony Anyánk ének és befejező áldás előtt megköszönte mindenkinek az adományát, segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában