Globális gondolkodás, lokális élet

2019.11.06. 17:30

A Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere utolsó, hatodik szezonja előtt áll

Madaras Gergelyt két éve nevezték ki Belgiumban a Liège-i Királyi Filharmonikusok zeneigazgatójának, ahol idén szeptemberben kezdte meg a munkát. Ezzel párhuzamosan 2020 júniusában fejezi be a Savaria Szimfonikusok irányítását, addig is hangsúlyosan kiveszi a részét a zenekar évadjában.

Merklin Tímea

Madaras Gergely itthon érzi magát Szombathelyen Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

– Az elmúlt hat évben nem csak a zenészekkel, hanem a várossal és a közönséggel is bensőséges kapcsolatot alakítottam ki, ezért vegyes érzésekkel teli az elválás – mondja. – Büszke vagyok, hogy a vezetőségem alatt látványosan növeltük a közönségünket: elindítottuk második, Harmónia nagybérlet-sorozatunkat, és a Hangos látás, színes hallás című, elsősorban fiataloknak szóló új programunk is népszerű. És büszke vagyok a muzsikusokra: magas művészi színvonaluk és magabiztosságuk felkészültté teszi őket egy váltásra. A hat év alatt sokat tanultam tőlük, és remélem, hogy ez kölcsönös volt. Igyekeztem új és friss ízt, karaktert, zenei látásmódot megteremteni, amely mégis jól illeszkedik a zenekar hat évtizedes hagyományába. Úgy érzem, a távozásom nem szakítás, hanem békés elválás, kölcsönös továbblépés. Bízom benne, hogy a kapcsolatunkat a jövőben is ápolni fogjuk. A Savaria zenekarral közös éveimre mindig úgy fogok visszatekinteni, mint az életem egy kitüntetett, meghatározó szakaszára, amely nagyban hozzájárult a szakmai, művészi és emberi fejlődésemhez.

Az idei bérletsorozatok felét Madaras Gergely vezényeli, így ezen a héten is találkozhatunk vele. A csütörtöki és pénteki hangverseny Csajkovszkij szenvedélyes Rómeó és Júlia nyitányfantáziájával kezdődik, majd a szerző egy ritkán hallott darabjával, a Téli álmodozás szimfóniával zárul. A kettő között Devienne e-moll fuvolaversenyét halljuk Béres Ottó közreműködésével, aki a zenekar fuvolistája.

A szezon decemberi műsorában is többször találkozhatunk Madaras Gergellyel. Először Bartók, Dohnányi és Weiner népszerű és kevésbé ismert műveit hallhatjuk a vezényletével december 5-én és 6-án, majd viszontlátjuk 29-én és 30-án a szilveszteri koncertek karmestereként, ahol a szokásos keringők és polkák mellett cigány muzsikusok által fűszerezett előadásban hallhatjuk Brahms népszerű Magyar Táncait és Liszt Magyar Rapszódiáit. Madaras februárban magyar-angol estet, márciusban Verdi Rigolettóját vezényli, majd júniusban Mahler 2. „Feltámadás” szimfóniájával tesz grandiózus pecsétet a szombathelyi pályafutására.

Madaras Gergely itthon érzi magát Szombathelyen Fotó: Szendi Péter

– Ez az első magyarországi pozícióm, eddigi életem egyhatodát töltöttem a zenekar élén. A tanulmányaim után itt kaptam bizalmat arra, hogy „elmuzsikálhassam” a véleményemet. Mindig hálás leszek Mérei Tamásnak, hogy 2013-ban kinevezett, és Kiss Barna igazgatónak, hogy az elmúlt öt év folyamán egy kölcsönös bizalmon alapuló, gyümölcsöző munkakapcsolatot tudtunk kialakítani. A világban sok helyen lépek fel, több mint negyven zenekart vezényeltem négy kontinensen, de mindig fontos Magyarországra hazatérnem, hiszen ez az örökségem, itt vannak a gyökereim. Ezen belül is az elmúlt időszakban Szombathely jelentette számomra a rendszeres itthonlétet.

Madaras Gergely budapesti, de felesége és gyerekei Londonban élnek, és most már Belgiumban is fenntart egy harmadik otthont. Tavaly hatvanszor repült, állandóan mozgásban van, de ahol éppen van, ott igyekszik százszázalékosan, teljes erőbedobással jelen lenni mind emberileg, mind művészileg.

– Globálisan gondolkodom, de lokálisan élek – mondja. – Akárhol is vagyok, szeretem megismerni a helyieket, felfedezni a kuriózumokat: a múzeumokat, piacot, éttermeket, mosodát, uszodát – szeretek helyiként viselkedni. Ha Szombathelyen az utcán járok-kelek, megismernek, odajönnek hozzám az emberek – ettől itthon érzem magam. Ezért is lehet, hogy sok

szombathelyi fejében én már idevalósi vagyok, ami lokálpatriótai büszkeséggel tölt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában