ünnepeltek

2019.11.26. 11:30

A sokszoros véradók megérdemlik a hálát

A véradókat ünnepelték a Tóvendéglőben hétfőn este. A hétköznapokban kevés figyelem irányul rájuk, pedig segítségükkel életeket mentenek. Fontos, hogy erre minél több ember figyelmét felhívják – hangzott el a rendezvényen.

Lakosi Gabriella

Jobbra az est rekordere, Boda Zoltán, aki 152-szer adott vért. Bár ma már nem tudhatják a betegek, hogy ki segített rajtuk, a hála érzése nem veszett el Fotók: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A Sárvári Csicsergő Óvoda műsorával kezdődött az este, a gyerekek vidám zenés műsorral alapozták meg a hangulatot, majd Szilágyi-Varga Diána dalcsokorral köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután dr. Lantai Szilvia, az Országos Vérellátó Szolgálat Szombathely Területi Vérellátó Intézetének főorvosa mondott köszöntőt. Kiemelte: 1988 óta ünneplik november végén a véradókat, az országos rendezvényt szerdán tartják majd. Most a sokszoros véradók, a szervezők és a véradó munkahelyek ünnepelhetnek. Ők azok, akik magukénak érzik a küldetést, hogy segítsenek.

Nemcsak anyagi javakkal, hanem idejüket és „életerejüket” áldozzák valaki más gyógyulásáért. A véradás fontos, a készítmény semmi mással nem pótolható tartósan. Egy baleset sérültjének több liter vérre is szüksége lehet, bizonyos betegségben szenvedők pedig évekig szorulnak vérplazma pótlására. Az ő túlélésük a véradók nélkül nem lenne lehetséges.

Jobbra az est rekordere, Boda Zoltán, aki 152-szer adott vért. Bár ma már nem tudhatják a betegek, hogy ki segített rajtuk, a hála érzése nem veszett el Fotók: Unger Tamás

Dr. Stánicz Éva, a Vöröskereszt megyei elnöke felidézte: régebben a véradás tömeges volt. A vérigény nem változott, ma is fontos a segítség. Néhány évtizede, amikor a betegek még üvegcsékből kapták a vért, az adatvédelmi szabályok nem voltak ilyen szigorúak, mindenki tudta, honnan jött a segítség. Akkor nem volt olyan ember, aki valamilyen formában ne köszönte volna meg a kapott segítséget. Vagy az orvoson, nővéreken keresztül üzent, vagy személyesen írt levelet a donornak. Bár ma már ez nem lehetséges, az ezzel kapcsolatos gondolatok nem változtak. A jelenlévőknek azt kívánta: ezek a megmentett betegek hálás szavai áldásként kísérjék őket, még akkor is, ha személyesen már nem érhet el hozzájuk az üzenet.

Baráth Gábor, a Vöröskereszt területi igazgatója kiemelte: megyénkben évente 11 ezer véradóra van szükség. Ők minden egyes alkalommal három ember életét mentik meg.

 

Elismerést kaptak azok, akik 25, 30, 40, 50, 60, 75, 80, 90 vagy 100 alkalommal voltak már vért adni. Öten pedig – Boda Zoltán, Gueth Levente, Juhász Árpád Zoltán, Kővári László Zsolt és Jójárt Zoltán – ennél is több alkalommal nyújtották karjukat.

Díjazták a véradó munkahelyeket és kiemelkedő önkéntes munkáért Déri Piroskát is elismerték.

A héten is van lehetőség vért adni Vas megyében. Kattintson IDE a részletekért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában