Országos Szlovén Önkormányzat

2019.11.06. 11:30

Jó hír a szlovéneknek – Kormánytámogatást is bejelentettek az alakuló ülésen

Kedden a Szlovén Kulturális és Információs Központban megtartotta alakuló ülését az Országos Szlovén Önkormányzat.

Tersztyánszky Krisztina

Megalakult az új Országos Szlovén Önkormányzat. Középen az új elnök, Holecz Károly, mellette Ropos Márton alelnök Fotó: SZP

Fotó: © Szendi Péter

Az alakuló ülés kezdetén, a magyar és a szlovén himnusz elhangzása után Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi parlamenti szószóló köszöntötte a megválasztott képviselőket. Hangsúlyozta: a szlovén közösség kis létszámú, szükség van az egyes szervezetek együtt munkálkodására. A közösség képviselete felelősséget, elhivatottságot, szorgalmat és kitartást követel a képviselőktől, mely munkához a szószóló asszony felajánlotta segítségét. Metka Lajnšček szentgotthárdi szlovén főkonzul is sikeres munkát kívánt a megválasztott képviselőknek. Hangsúlyozta, hogy az országos önkormányzatnak mint a két tannyelvű iskolák fenntartójának egyik legfontosabb küldetése az anyanyelv megőrzése. Kovács László levezető elnök elmondta: a Nemzeti Választási Bizottság tájékoztatása szerint 859 nemzetiségi névjegyzékbe felvett választópolgár közül 654 jelent meg a voksoláson, 607-en adtak le érvényes szavazatot.

Megalakult az új Országos Szlovén Önkormányzat. Középen az új elnök, Holecz Károly, mellette Ropos Márton alelnök Fotó: SZP

A tizenöt mandátum birtokosai Bartakovics Ilona, Faschingné Libricz Irén, Grebenár Tamás, Holecz Károly, Kondor Péter, Kovács Andrea, Kovács László, Labricz Gabriella, Lázár Éva, Nemes László, Ropos Márton, Skaperné dr. Embersics Erzsébet, Soós László, Trajbár István és Treiberné Doncsecz Ildikó lettek. Október 28-án Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen valamennyien átvették megbízólevelüket a Nemzeti Választási Bizottság vezetőitől.

Az ünnepélyes, szlovén nyelvű eskütétel után zárt ajtók mögött, a tisztségviselők megválasztásával folytatódott az alakuló ülés. Az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke az orfalui Holecz Károly, alelnöke a korábbi elnök, Ropos Márton lett. Az öttagú oktatási bizottság élére Lázár Évát, a kulturális bizottság vezetőjének Bartakovics Ilonát, a pénzügyi-ellenőrző bizottság élére Kovács Andreát választották a képviselők.

Ropos Márton alelnök, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi parlamenti szószóló, Metka Lajnšˇcek szentgotthárdi szlovén főkonzul és Holecz Károly, az új elnök Fotó: Szendi Péter

Holecz Károly új önkormányzati elnök elmondta: alapító tagként folytatni szeretné az önkormányzat által eddig meghatározott irányt, erősíteni a fiatalokban a szlovén identitást, minden családba elvinni az üzenetet, hogy az utolsó előtti pillanatban vagyunk, hogy a Rába-vidéki szlovénség fennmaradjon. Az új elnöknek az a szándéka, hogy elmenjen Sopronba, Zala megyébe, és felkutassa az ott szórványban élő szlovénséget, abban a reményben, hogy ott is létrejöhetnek a meglévő tíz mellé újabb települési önkormányzatok.

Az alakuló ülésre az a bejelentés tette fel a koronát, amit Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi parlamenti szószóló osztott meg az új testülettel. A kormány ugyanis október 28-án határozatot hozott a Szlovén Rába-vidék egyéves átfogó munkával elkészített térségfejlesztési programjának támogatásáról.

A négy évig tartó program során a helyi gazdaság, a turizmus, az infrastruktúra, az önkormányzati intézmények fejlesztése és a szlovén kultúra ápolása élvez elsőbbséget a térség falvaiban. Négy évre lebontva összesen legfeljebb 898,5 millió forint érkezhet a térségbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában