Barangolás a szerek partján

2019.11.13. 17:01

Képes album jelent meg az Őrségről

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be a Kossuth Kiadó, Magyar örökség. c kötetének legújabb darabját, mely az Őrség szépségeit mutatja be. A kötet fotóit Zóka Gyula zalaegerszegi fotográfus készítette, a képekhez kapcsolódó szöveget Pánczél Petra zalai újságíró írta. A kötetet Megyeri Anna történész főmúzeológus a Göcseji Múzeum munkatársa méltatta.

Gyöngyössy Péter

A Kossuth Kiadó tetszetős keménytáblás kisalbum sorozata Magyarország természeti és kulturális értékeit mutatja be. Jelent meg kötet többek között a gyógyfürdőkről, építészeti értékeinkről, a herendi porcelánról. Az utóbbi két évben pedig jellegzetes magyar tájainkat veszi sorra a kiadó. „Észak-Magyarország kincsei”, „A Dunakanyar” c. kötet is az idei év termése. Zóka Gyula zalai fotográfus fényképezte Balatonfelvidékről szóló kötetet is, mely tavaly jelent meg. Most itt a legújabb album „Az Őrség”, mely idén júniusban látott napvilágot.

A szombathelyi könyvbemutatón több neves szombathelyi fotós is megjelent, jelezve, hogy Zóka Gyula neve nem ismeretlen a fotográfusok világában. A kötetet méltató Megyeri Anna beszélt a 72 éves alkotó életútjáról, aki a hatvanas évektől örökíti meg a körülötte lévő világot. Pályafutását a ZÁÉVnél az építőiparban kezdte vállalait fotósként, majd dolgozott a közművelődésben, és 18 évig a Magyar Televízióban a Híradó operatőreként. Ebbéli munkáját három alkalommal is nívódíjjal ismerték el. Dolgozott az MTI-nek és a zalai Hevesi Színháznak. Több dokumentumfilmet és készített, számos kiállításon szerepeltek fotói.

A könyves műfajjal Molnár András, a Zalai Levéltár igazgatójának segítségével került kapcsolatba. A Deák Ferenc életét bemutató Zalának büszkesége, és a Gróf Batthyány Lajosról szóló album majd zalai honvédekről szóló sorozat fotóanyagát is Zóka Gyula készítette. A Balatonfelvidéki album után itt az őrségi kötet. Sorozatról lévén szó, adottak a keretek. Ez a kötet is 80 oldalas, a felületek nagy részét a fotók töltik meg, alattuk rövid szöveges magyarázattal.

 

Az sem véletlen, hogy a szöveges részeket nem tudományos szakember készítette. Zóka Gyula Pánczél Petra kulturális újságírót kérte fel erre a feladatra, aki szintén kötődik az őrségi tájhoz, gyakran kirándul családjával a szomszédos vasi tájba.

A kötetet forgatva feltűnik, hogy a képek mind tavasszal készültek. A könyvbemutatón kiderült, hogy Zóka Gyula ragaszkodott ehhez. Úgy gondolta, hogy amit ő ebből a tájból láttatni akar, az tavasszal a legszebb. Azt is hamar észre vehetjük, hogy nincsenek a képeken emberek. Zóka Gyula úgy gondolja, hogy a tájat alakító ember közvetve van jelen a képeken, a kaszált rétekben, a kanyargó utakban, a boronafalas épületekben, a dombok közül előbukkanó templomtornyokban, a fazsindelyes haranglábakban, vagy a gerencsérek által korongozott cserépedényekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában