Hat hosszú hétvége

2019.11.13. 07:00

Két nap szabadsággal, ötnapos pihenővel indulhat az év

Két munkaszüneti nap vasárnapra esik, így háromnapos és négynapos hétvégéből is három lesz csak jövőre.

Budai Dávid

Tudatos tervezés: ideje beszerezni a 2020-as naptárt

Fotó: Illusztráció: Unger Tamás

Aki szeretné tudatosan megtervezni a jövő évi pihenését, annak nem árt időben tudni, hogy hány extra hétvégével számolhat az évben. Ilyenkor egyrészt megnő a foglalások száma a szálláshelyeken, másrészt aki a hosszú hétvégéket egy-kép nap szabadsággal megtoldja, akár egy hétig tartó pihenést is megszervezhet magának. Három háromnapos és három négynapos hosszú hétvégére készülhetünk jövőre.

Újév első napja, 2020. január 1-je szerdára esik, ami munkaszüneti nap, így ha az idei szabadságainkból megspóro­lunk két napot az év végére, könnyűszerrel indíthatjuk az esztendőt egy ötnapos szünettel, de ha nem élünk ezzel a lehetőséggel, akkor is egy hétközi pihenéssel indul az év.

A következő dátum, amire érdemes figyelni, 2020. március 15-e, ami ezúttal vasárnap lesz.

Nagypéntek jövőre kilenc nappal korábbra esik, mint idén, április 10-én lesz, itt a szokásos négynapos hétvégére lehet készülni, hiszen április 13-a, húsvéthétfő és nagypéntek az Országgyűlés 2017-es döntése óta munkaszüneti nap.

Tizennyolc nappal később újabb hosszú hétvége jön, ezúttal háromnapos, május 1-je pénteken lesz.

Értelemszerűen a pünkösd is korábban lesz jövőre, június 1-jén – ami pedig hétfőre esik –, ezért itt is lehet számítani egy háromnapos hétvégére.

Tudatos tervezés: ideje beszerezni a 2020-as naptárt
Illusztráció: Unger Tamás

Ha egy ünnepnap keddre vagy csütörtökre esik, a megelőző hétfő, illetve az utána következő péntek pihenőnapnak minősül. Ezeket a pihenőnapokat egy előre meghatározott szombaton kell ledolgozni. Jövőre két ilyen nap lesz, az első augusztusban: az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a csütörtökre esik.

Miután augusztus 21-ét pihenőnapnak nyilvánították – amit augusztus 29-én kell majd ledolgozni –, az év második négynapos hosszú hétvégéje is ekkor lesz.

Péntekre esik október 23-a is, viszont november 1-je vasárnap lesz, így mindenszentek napja nem jelent pluszpihenőt.

December 24-e csütörtökre esik jövőre, pihenőnap lesz, cserébe december 12-én dolgozni kell majd. Bár időről időre felvetődik, hogy akárcsak nagypéntek, szenteste is munkaszüneti nap legyen, jelenleg nincs napirenden a kérdés.

Mivel azonban karácsony első napja, december 25-e munkaszüneti nap, el is érkeztünk az év harmadik négynapos hosszú hétvégéjéhez.

2021-ben január 1-je péntekre esik, akkor is egy háromnapos hosszú hétvégével indul az év, de az már egy következő történet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában