Összetett munka volt

2019.11.23. 07:00

Konferencián mutatták be a dozmati víztározó építését

Szakmai konferenciát szervezett tegnap az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a közelmúltban lezárult dozmati víztározó beruházásával kapcsolatban.

Tersztyánszky Krisztina

Gaál Róbert főigazgató hangsúlyozta, a sokrétű munkát kívánták bemutatni Fotó: Horváth Balázs

A Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló tározó 2 milliárd 36 millió forint ráfordítással, az EU támogatásával épült meg. A 2017. őszi első kapavágástól a két évvel későbbi átadásig rengeteg szakma, hivatal, hatóság összehangolt munkájára volt szükség. Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: a konferenciával egyrészt ezt a sokrétű munkát kívánták bemutatni. Másrészt tapasztalataikat átadni azoknak az önkormányzatoknak, amelyek hasonló kihívásokkal szembesülhetnek.

Déri Lajos a tervezői kihívásokról beszélt.

Gaál Róbert főigazgató hangsúlyozta, a sokrétű munkát kívánták bemutatni Fotó: Horváth Balázs

Elmondta: a tározó szükségessége már a hetvenes években felmerült, helyszínként már akkor is a Dozmat és a 89-es főút közötti beépítetlen völgy tűnt a legideálisabbnak. Az elképzelés azonban új elemekkel bővült: a Csónakázó-tó vízutánpótlás-igénye hívta életre az állandó vízű tározó megépítését, ökológiai szempontok miatt szükségessé vált egy halátjáró tervezése, a vártnál nagyobb feladat volt az uszadék felfogásának, eltávolításának műszaki megoldása. Dr. Kiss Péter régész az értékes lelőhely leletmentő feltárásáról beszélt. Az újkőkori kőmegmunkálás relikviái, a római kori vízvezeték egy 70 méteres szakasza, az Árpád-korból a korabeli gyepvasérc-megmunkálás ipartörténeti nyomai kerültek elő. Az építési területről kimentett tárgyak restaurálásra kerültek a múzeumba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában