Könyvbemutató

2019.11.21. 07:00

Kötet a szülőföldről – Kis falu a Rába mentén, lírai megközelítésben

Könyvbemutató volt vasárnap délután a községi Faluházban. A lokálpatrióta helyi szerző, Kuglics Gábor Püspökmolnári – Egy Rába-menti kis falu élete című kötetével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Civil/ Palkó Zsolt

Kuglics Gábort, a szerzőt Tausz István kérdezte a könyvbemutatón

Fotó: Palkó Zsolt

A könyv egy budapesti kiadó sorozatának részeként látott napvilágot. A sorozat darabjaiban a szerzők lírai megközelítésmóddal és a szociografikus ábrázolás sajátságos elegyével mutatják be a bensőjükben őrzött szűkebb pátriájukat.

A bemutatón jelen volt Devecsery László József Attila-díjas költő is, aki a szerző felkérésére verset írt a könyvbe Püspökmolnáriról. A költeményt Pásti Iván, a Prinz Gyula Általános Iskola diákja szavalta el a bemutatón.

Kuglics Gáborral Tausz István megyei önkormányzati képviselő, a kulturális értékek tanácsnoka beszélgetett. Az eszmecsere során elhangzott, hogy a magyar vidék lakossága évszázadokig önellátó volt, mindent megtermelt magának, és ez még a termelőszövetkezetek idejében is megmaradt. Napjainkban viszont ez már nem így van.

Kuglics Gábort, a szerzőt Tausz István kérdezte a könyvbemutatón
Fotó: Palkó Zsolt

A kötet szerzője felidézte, hogy az ő gyerekkorában is még több száz tehén járt ki legelni, és minden udvarban kapirgáltak tyúkok. Napjainkra pedig már nemhogy fejőstehén alig van a községben, de más hagyományos haszonállatból is kevés akad, sőt a falusi emberek zöme a tojást is a boltban veszi.

Tausz István megemlítette, hogy a török korban a Rába volt a hódoltság és a királyi Magyarország határa, majd a folyó kapcsán Kuglics Gábor az egykor volt helyi malmok működéséről beszélt. De felidézték még a község híres szülötteit is, illetve megemlékeztek az egykori egyházi iskolák sokrétű szerepéről, amely az oktatástól egészen a civil közösségek működtetéséig terjedt.

A könyvbemutató a kötet dedikálásával zárult, amiben a szerző mellett Devecsery László is boldogan részt vállalt.

Civil/ Palkó Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában