szép otthon

2019.11.30. 13:00

Küszöbön a fagy, meg kell tenni az előkészületeket

Időjárás szempontjából viszonylag szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen fagy csak mutatóban járt a térségben: az igazán hideg téli napok egyelőre előttünk vannak. Az enyhe időnek azonban hamarosan vége lesz, kertünk téli felkészítésének utolsó teendőit kell elvégeznünk.

Nemes Judit

A varázsmogyoró színt visz a szürkeségbe

Fotó: Shutterstock

Sem hó, sem fagy nem volt jellemzője az idei novembernek itt, Vas megyében. Ám ez az időjárás nem vetíti előre, hogy enyhe télre számíthatunk: a fagyhatár körül alakuló hőmérséklet hamarosan velejárója lesz napjainknak.

November–december fordulóján a növényekben a nedvkeringés már minimálisra csökkent, így ideálisnak mondható az idő a díszfák és a cserjék megmetszésére, a rózsák bokrait ajánlott félig visszavágni, hogy a hideg, metsző széltől a lehető legjobban megóvjuk a növényt.

Amíg nem fagyott meg a talaj, addig van idő a cserjék és a fák elültetésére, az évelő növények elrendezésére, továbbá a gyepet is még lehet javítani, ha a nulla fok feletti hőmérséklethez száraz idő is társul. A frissen ültetett bokrok védelemre szorulnak a szél ellen, hiszen a gyökereik még nem tudnak stabilan a talajba kapaszkodni, könnyen meglazíthatja a töveket az erős légmozgás. Fás száraikat védhetjük úgy is, hogy tövüknél felhalmozunk komposztot vagy földet. Az enyhe időben néhány növény rügyezésnek indulhat, ha dézsában vagy cserépben van, lehetőség szerint próbáljuk melegebb helyre költöztetni, hogy egy hirtelen erős lehűlés ne tegyen kárt benne.

A varázsmogyoró színt visz a szürkeségbe
Fotó: Shutterstock

Érdemes alaposan szétnézni a kertben, hogy nem maradt-e kint olyan virág, amely nem fagytűrő, továbbá ellenőrizni kell azt is, hogy a melegebb időt kedvelő fás szárúak megfelelő takarást, védelmet kaptak-e a téli hideg ellen. A kint hagyott növények melletti területet tegyük rendbe, takarítsuk el mellőlük az eltávolított részeiket, gomba- vagy egyéb fertőzés miatt levágott beteg ágakat, növényi hulladékot. Bár a környékünkön elég csapadék esett, ha szárazabb idő köszönt be a következő hónapban, öntözéssel pótolhatjuk az egyes növények számára hiányzó nedvességet.

Arra azonban ügyelni kell, hogy a túlöntözéstől megóvjuk a gyökereket és a tövet, nehogy rothadás induljon meg rajtuk. Mindemellett ideje van az elszáradt, korhadásnak indult fák kivágásának, valamint minden felesleges növénytől való megszabadulásnak is. Ezt is el kell végezni Vannak olyan növények, amelyek decemberben is emelik a kertünk fényét: a többi között a téli jázmin, a húsos som, a varázsmogyoró, a kerti madárbirs a téli szürkeségben is feldobja kertünket.

Ebben az időszakban már kezdhetünk gondolkodni udvarunk és/vagy kertünk tavaszi összképén, hiszen túl sok teendő már nem akad kint, így jut kellő idő az alapos tervezésre. És az idő nem áll meg, csak néha mintha sebességet váltana.

A fontos, fagyok előtti kerti teendőkhöz tartozik a kerti csapok téliesítése is: ellenőrizzük azokat, hogy minden vezetékből kifolyt-e a víz, valamint a kint maradt öntözőcsöveket, slagokat is szedjük fel, vigyük be a garázsba, olyan helyre, ahol a zord időjárás nem tud kárt tenni bennük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában