Sajtótájékoztató

2019.11.18. 11:43

Milyen lesz az idei Adventi vásár Szombathelyen? Mutatjuk! (frissítve, videóval)

Idén is lesz adventi vásár, a Fő téri adventi koszorú gyertyáit hagyományosan a történelmi egyházak képviselőinek közreműködésével gyújtják meg. Lesz a belvárosban óriáskerék is. Erről tartott sajtótájékoztatót dr. Nemény András polgármester, dr. Károlyi Ákos jegyző és Horváth Soma alpolgármester hétfőn.

Lakosi Gabriella, vaol.hu

Körhinta várja a kicsiket a Fő téren

Az adventi vásár november 29-én kezdődik és december 22-éig tart nyitva a Fő téren, a legnagyobb érdeklődés pedig minden bizonnyal az új óriáskereket övezi majd. Ezt a (volt) Borostyánkő áruház előtti parkolóban állítják majd fel, emiatt mától január másodikáig lezárnak 29 helyet. Így tíz használható parkoló marad majd ott a következő bő egy hónapban. Horváth Soma azt mondta, előzetesen felmérték a lakossági igényeket, rendszeresen ellenőrizték, hány autó áll a piros zónás fizetős parkolóban.

A tapasztalatok szerint egy átlagos hétköznapon a kihasználtság alig haladja meg a húsz százalékot, ráadásul az áruház mögötti – egyébként olcsóbb jeggyel igénybe vehető – nagyobb parkolóban is mindig akadnak hétköznap szabad helyek.

A helyszínt a biztonságot szem előtt tartva választották ki – mondta dr. Nemény András. A térköves Fő tér nem lett volna megfelelő alap az óriáskeréknek. Ez volt a legközelebbi helyszín, ami biztonságosan elbírja az építményt. A város egyébként a kieső jegydíjakon sem veszít majd pénzt. Az üzemeltető 3 millió forintot fizet majd a városnak, míg teljes kihasználtság mellett is csak 2,8 millió folyna be a kasszába ez idő alatt a parkolóautomatákból.

Az új elemek sora ezzel még nem ért véget, egy gömbszerű, kulturális műsoroknak helyet adó, kivilágított dómot is felépítenek majd a Fő téren. Ebben két héten keresztül folyamatosan zajlanak majd az események, fellépnek többek között a Savaria Szimfonikus Zenekar tagjai és lesznek gyerekprogramok is. A korcsolyapálya idén is várja majd a vásározókat és egy új, patinás, az advent hangulatához igazodó körhintával is készülnek.

Idén is kaphatók lesznek a szombathelyi advent hivatalos bögréi. Ezt most is majdnem minden bódéban árulják majd, bevétele pedig teljes egészében az önkormányzatot illeti, a pénzt az idén az Aranyhíd EGYMI és az Esőemberke Alapítvány javára ajánlanak fel. Ez a két szervezet az óriáskerékre is kap ingyen jegyeket, majdnem 200 szelvényt ajánlott fel az üzemeltető – hangzott el a sajtótájékozta-

tón.

A hagyományokhoz híven programokban sem lesz hiány az adventi időszakban, hétvégente sztárfellépők is érkeznek a városba. Például Oláh Gergő és Janicsák Veca is énekel majd.

A nagyméretű adventi koszorú gyertyáit ünnepélyesen, a történelmi egyházak közreműködésével advent négy szombatján – mindig 17 órakor gyújtják meg.

Dr. Nemény András a sajtótájékoztatón elmondta, a cél az volt, hogy minél színesebb és látványosabb legyen az idei rendezvénye, mindenkit arra buzdított, vásároljon a jótékony célra felajánlott bögrékből és próbálja ki az óriáskereket. Ha a városban élőknek tetszik majd az új elem, akkor jövőre is visszahívják az üzemeltetőt és rendszeres látványossága lehet a szombathelyi vásárnak.

Mutatjuk pontosan, mire is lehet számítani az idei vásárban:

Ismét lesz korcsolyapálya a fő téren

 

Körhinta várja a kicsiket a város szívében
A különleges gömbsátorba kulturális eseményekre lehet ellátogatni

 

A fő attrakció pedig az óriáskerék lesz
Az óriáskerék helye
Fotó: Cseh Gábor

Az óriáskerék a Borostyán üzletház előtt kap majd helyet, ahol a szerelés és üzemeltetés idejére lezárnak néhány parkolóhelyet.

A részletes program pedig itt található:

November 29.

19.00 Mokka Tribute Band koncert

November 30.

17.00 Első gyertyagyújtás

December 1.

10.00-12.00 Télire való- Család fája: Faművesek bemutatója

14.00-17.00 Télire való – család fája: Faművesek bemutatója

December 6.

19.00 Oláh Gergő akusztikus műsor

December 7.

17.00 Második gyertyagyújtás

18.00-19.30 Vándor Betlehem

December 8.

17.00 Zabszalma együttes adventi koncertje

December 13.

16.30-17.30 Lucázás: Gulyás László vándormuzsikus animációs játéka a gömbsátorban

17.30-18.30 Angyalok vonulása a Savaria térről a Fő téri nagyszínpadhoz

19.00 Takács Nikolas koncert

December 14.

17.00 Harmadik gyertyagyújtás

18.00-19.00 Gömb Akusztik. Savaria Szimfonikus Zenekar

December 15.

14.00-17.00 Szombathely szemei: T. Takács Tibor portré varázslata a gömbsátorban

17.00 Varnyú Country koncert

December 18.

18.00-19.00 Gömb Akusztik: Holdosi Attila és Ujvári Tímea

December 19.

18.00-19.00 Gömb Akusztik: Bujtás Ervin

December 20.

10.00-19.00 Ferkovics József karácsonyi tárlata a gömbsátorban

19.00 Janicsák Veca adventi koncert

December 21.

17.00 negyedik gyertyagyújtás

18.00-19.00 Gömb Akusztik: Savaria Szimfonikus Zenekar

December 22.

16.00-18.00 Mesék a gömbsátorban

17.00 Kákics nagyapám Betleheme

December 23.

16.00-18.00 Mesék a gömbsátorban

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában