A kórházalapító

2019.11.13. 07:00

Pető Ernőre emlékeztek, díjakat adtak át Szombathelyen

Dr. Kneffel Pál és dr. Zoltán Tibor (posztumusz) kapta idén a Dr. Pető Ernő-emlékplakettet, amit a kórházalapító, Pető Ernő emlékére rendezett ünnepségen adtak át.

Budai Dávid

Pető Ernő emléke előtt tisztelegtek a Markusovszky kórházban

Fotó: Horváth Balázs

Vasvármegye és Szombathely közkórházának alapítójára, Pe­tő Ernőre emlékeztek kedden délután. A megemlékezés az annunciáta szerzetes ápolónővérek emléktáblájának koszorúzásával kezdődött, ahol prof. dr. Horváth Boldizsár tudományos és oktatási igazgató ismertette a gyógyító rend szombathelyi történetét. Ezt követően az ünnepség a Romhányi teremben folytatódott, ahol prof. dr. Márkus Béla, a tudományos bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, és egyben röviden ismertette a mesterséges intelligencia orvoslásban rejlő lehetőségeit.

Pető Ernő emléke előtt tisztelegtek a Markusovszky kórházban
Fotó: Horváth Balázs

A kórházalapító Pető Ernő életét és munkásságát dr. Lei­ner Frigyes osztályvezető fő­orvos mutatta be. Pető Ernő diplomája megszerzése után katonaorvos lett, szolgált a fronton, később pedig egy hadifogolytáborban, majd Szombathelyre került. Neki köszönhető, hogy a kórház a mostani helyén épült fel, ami akkoriban a város szélének számított.

Pető Ernő diplomáciai érzékét bizonyítja, hogy kilencven évvel ezelőtt felépülhetett az akkori kor legmodernebb egészségügyi intézménye, ráadásul eredetileg négyszáz ágyról volt szó, amiből aztán végül ezer lett – hangsúlyozta az előadó, aki a kórházalapító szerepét Szily János püspökéhez hasonlította. Dr. Kneffel Pál nyugalmazott osztályvezető főorvos Éltető emlékek címmel tartott humortól sem mentes elő­adást saját élettörténetéből, amely 1945-ben a Markusovszky kór­ház szülészetén kezdődött.

Az előadások után következtek a díjátadók, elsőként a Dr. Pető Ernő-emlékplakett átadása, amit ezúttal dr. Kneffel Pál és dr. Zoltán Tibor (posztumusz) kapott meg. A szakdolgozói életműdíjat Pungor Judit osztályvezető gyógytornász kapta. Az ünnepség a születésnapi-jubileumi emlékérmek átadásával zárult, ezt azok a kórházi dolgozók kapják, akik betöltötték a 70., 75., 80., 85., illetve 90. életévüket. Az elismeréseket minden díjazottnak prof. dr. Nagy Lajos főigazgató adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában