Sorozat

2019.11.20. 07:00

Várostörténeti séta a zsidó temetőben – Márkus Sándort is meghívták Vasvárra

A városnéző séták sorozat idén tizenegyedik állomásához érkezett. A dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész által szervezett programsorozat úti célja ezúttal a zsidó temető volt. Vendégelőadót is hívtak Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke személyében.

Pogács Mónika

Sok érdeklődő a várostörténeti sétán: ezúttal a zsidó temetővel ismerkedtek a vasváriak

Fotó: PM

– Márkus Sándor kiemelt figyelmet fordít a megyében található zsidó temetőkre. Vasvár polgármesterével, Tóth Balázzsal is többször tárgyalt, fokozatosan sikerült rendbe tenni a város zsidó temetőjét. A munkálatokkal tovább is lehet majd haladni – köszöntötte dr. Zágorhidi Czigány Balázs a séta résztvevőit. Azzal folytatta: Vasvár különleges helyet foglal el a magyarországi zsidó kultúrtörténetben, mert nagyon korai feljegyzések vannak az egykor itt élt családokról. A városban van egy Zsidóföldének nevezett településrész, amelyet egy korai zsidó birtokosról neveztek el, aki a 13. század közepén, IV. Béla uralkodása idején királyi regálét, jogot, valószínűleg vámjogot kapott az uralkodótól. A birtokost Sechtinusnak hívták a feljegyzések szerint. Az úgynevezett Marosits-ház udvarában az általa épített vár töltésének nyomai máig megtalálhatók.

Sok érdeklődő a várostörténeti sétán: ezúttal a zsidó temetővel ismerkedtek a vasváriak
Fotó: PM

– Zsidóföldét nem zsidók lakták a középkorban, de van említés vasvári középkori zsidó temetőről, sőt találtak egy, a temetőből származó sírkövet, amelynek időközben nyoma veszett. Ez is bizonyítja, hogy a városnak mindig is volt zsidó közössége – sorolt további tényeket a történész.

A temető annak a zsidó közösségnek az emlékhelye, amely a 19. század elejétől élt Vasváron. A múlt századfordulón kétszázan laktak a városban. Épült hitközségi iskola és kisebb imaház is, amely az 1960-as évekig állt a Petőfi utcában. Márkus Sándor a zsidó kegyeleti szokásokról beszélt. A vasvári temetőbe négy család leszármazottai járnak vissza megemlékezni halottaikról. PM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában