Halászlére hívták a falut

2019.12.24. 07:00

A bucsui önkéntes tűzoltók Sólyomvári István emlékére főztek

Évek óta hagyomány a helyi önkéntes tűzoltóknál, hogy karácsony előtt népes vendégseregnek készítenek halászlét: előbb baráti társaságnak főzték, kedden pedig fél falut vendégelnek meg.

Nemes Judit

Grastyán Lajos , Horváth Miklós és Magyar Péter tisztítja a halat a pikkelyektől

Fotó: Szendi Péter

Nemcsak a tűzoltószerszámok használatában jeleskednek a bucsui önkéntes tűzoltók, hanem a konyhai eszközökében is: népes vendégseregre főztek tegnap halászlét a kultúrház és a tűzoltó szerház, vagy ahogy az idősebbek ismerik, a régi óvoda épületében.

– Hagyomány a bucsui ÖTE szervezésében a karácsonyi halászléfőzés, és egyre nagyobb kondérban kell főznünk, akkora az igény rá a falubeliek részéről – mondta el Magyar Péter önkéntes tűzoltó, szervező.

Hétfőn körülbelül százötven embert lakattak jól az étellel, amelynek előkészítéséhez délelőtt nekiláttak a lánglovagok. – Mintegy 50-60 kg halból készült a halászlé: harcsából, pontyból és keszegből készítettük az alaplevet. Miután az felforrt, átpasszíroztuk, ismét halszeletek kerültek az ételbe, majd a haltej és a halikra – tette hozzá a szervező.

Grastyán Lajos , Horváth Miklós és Magyar Péter tisztítja a halat a pikkelyektől
Fotó: Szendi Péter

Megtudtuk: Sólyomvári István emlékére főzik minden évben a halászlét. Nemcsak barátjuk emlékét ápolták a tűzoltók az összejövetellel, azt jótékony céllal is szervezték: a halászleveskondér mellé tett becsületkasszában összegyűlt pénzzel a tűzoltóságot lehetett támogatni.

A vidám estén karácsonyfát is díszítettek: mindenki hozta a saját, névvel ellátott karácsonyfadíszét, amelyet felaggattak a tűzoltóság karácsonyfájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában