Felelős szülők

2019.12.15. 07:00

A kedvenc plüsst is meg kell fürdetni

Sokszor a színükön nem látszik, mégis tény: könnyen bepiszkolódnak a gyerekek kedvenc plüssállatai. Arról nem beszélve, hogy a plüssökben megtelepedő atkák allergiát okozhatnak. Hogyan tisztítsuk a kitömött figurákat?

VN

Ha könnyű, lehet lógatni – ha nehezebb, ne lógassuk, fektessük inkább törölközőre

Fotó: Shutterstock

A legtöbb plüsst hálós mosózsákban a mosógépbe rakhatjuk (ellenőrizzük az eredeti címkén, hogy szabad-e), de vannak kényesebb anyagúak és gyöngyökkel, flitterekkel, ragasztott részekkel rendelkezők. Hogy megtartsák méretüket és formájukat, célszerűbb a kézi mosás. Az utóbbihoz nem kell más, mint kímélő mosószer, valamint egy tiszta, nagyobb méretű lavór vagy vödör, amiben többször meg tudjuk meríteni és ki tudjuk nyomkodni a játékot.

Ha könnyű, lehet lógatni – ha nehezebb, ne lógassuk, fektessük inkább törölközőre
Fotó: Shutterstock

Ne csavarjuk ki túl erősen, a nedvszívást bízzuk inkább egy száraz törölközőre. Utána hagyjuk a levegőn száradni a plüsst. A száradást elősegíthetjük nem túl forró hajszárítóval. Időközönként újjá kell varázsolnunk a játékokat gyermekünk egészségéért is. Legalább két-három havonta kerüljön sor vizes tisztításra, javasolják a hozzáértők, akik szerint azzal is sokat tehetünk, ha három-négy hetente mélyhűtőbe, mínusz 20-25 fokba rakjuk a kedvenceket, mondjuk zacskóba csomagolva.

A plüssökben megtelepedő, szabad szemmel nem látható élőlények – például az atkák – máskülönben allergiát okozhatnak. Ha a kicsik nehezen törődnek bele, hogy a kedvencüket egy-egy napra nélkülözniük kell, vonjuk be őket is a műveletbe. Magyarázzuk el nekik, hogy a kis állatoknak, figuráknak ugyanúgy tisztálkodniuk kell, ahogy nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában