Minden a címer hiányával kezdődött

2019.12.13. 07:00

A könyvben életre kel Rádóckölked múltja

Tizenöt évi kutatómunkát követően elkészült a Rádóckölked története című helytörténeti könyv, melyet vasárnap a helyi faluház zsúfolásig megtelt nagytermében mutattak be.

Civil/László Zoltán

Süle Erika és László Zoltán a nagy érdeklődéssel kísért könyvbemutatón

Fotó: VN/László Tamás

Bevezetőként Süle Erika, az Egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános iskola igazgatónője, a könyv szerkesztője méltatta a szerző munkáját és beszélt a kiadvány elkészítésének nehézségeiről. Majd a szerző, László Zoltán mesélt sok érdekességet a könyv keletkezéséről és tartalmáról. 2004-ben a megyeháza dísztermében indult a történet. A szerző észrevette, hogy a falon mindössze három településnév felett nincs címer. Ebből az egyik Rádóckölked volt.

Süle Erika és László Zoltán a nagy érdeklődéssel kísért könyvbemutatón
Fotó: VN

Ekkor született az elhatározás, hogy felkutatja Rádóckölked múltját. A címer 2008-ban elkészült, mára pedig megszületett a 220 oldalnyi, számtalan színes képpel illusztrált falutörténet. Szakterületük elismert személyei segítették a szerző munkáját. Ilon Gábor régész megírta a község őstörténetét. Gigler Jánosné nyugalmazott iskolaigazgató-helyettes a helyi oktatási anyag bonyolult rendszerét jelenítette meg közérthető formában, de mások is közreműködtek egy-egy kisebb rész megírásában. A szokásos helytörténeti fejezetek mellett érdekes színfoltja a könyvnek a XX. századi tájjellegű szókincs. A nagy történelmi események helyi történéseibe is bepillanthatunk. A világháborúk és a millennium mellett megemlékezik a könyv a Hősi Emlékműről. A vallási fejezetben a 150 éves református templomról olvashatunk, valamint a római katolikus és református lelkipásztorok nevei is szerepelnek.

A szóbeli gyűjtés nyomán sok helyi hagyományt, népi gyermekjátékot ismerhetnek meg az olvasók. Az ­utóbbiak közül például a csilikán, a pimpa, a fűzfasípkészítés, a fallabdázás, sudarazás, árok­cicázás és a szunyózás is érdekes színfoltja a múltnak.

Civil/László Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában